Συμφώνησε με τον Κ. Τζαβάρα ο Β. Αποστόλου για την ανάγκη δημιουργίας του ταμείου αλληλεγγύης και αποκατάστασης ζημιών από φυσικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, έριξε όμως το μπαλάκι για τις μετακινήσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ στο Υπ.Οικονομικών

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Υπομονή μέχρι το τέλος του…2017 πρέπει να κάνουν οι θεομηνιόπληκτοι αγρότες της Ηλείας προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για τις καταστροφές που υπέστησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φθινοπώρου του 2016 σύμφωναμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου. Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός κατά την διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, σχετικά με τις δραματικές καθυστερήσεις στην διαδικασία εκτιμήσεων των ζημιών στην αγροτική παραγωγή της Ηλείας, η διαδικασία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Γενάρη ενώ η πληρωμή θα φτάσει να γίνει τέλος του 2017!

Είναι τραγικό από τη μια πλευρά ο υπουργός Α.Α.Τ. να αναγνωρίζει τόσο το γεγονός ότι ο κάμπος της Ηλείας διαθέτει μια οργανωμένη και καινοτόμο γεωργική παραγωγή, σε μια κατεύθυνση που αποτελεί εθνικό αναπτυξιακό παράδειγμα, όσο και τις συγκλονιστικές εικόνες των τεράστιων καταστροφών που υπέστη και από την άλλη το μόνο που έχει να προσφέρει στους παραγωγούς της Ηλείας για να τους ανακουφίσει οικονομικά είναι η ελπίδα για αποζημιώσεις τα Χριστούγεννα του 2017.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, συνολικά τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο έχουν υποβληθεί 2494 δηλώσεις ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ στο ζωικό έχουν δηλωθεί 350 αιγοπρόβατα και 2000 μελισσοσμήνη, εκκρεμούν δε οι εκτιμήσεις περίπου για το 40%. Σε σχέση με τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ και τα αιτήματά τους, σημείωσε ότι αρνείται το Υπουργείο Οικονομικών να ικανοποιηθούν οι δαπάνες μετακίνησης τους, διαβεβαιώνοντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση οι πληγέντες αγρότες δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Αναφορικά με τις μεγάλες ζημιές στις αγροτικές υποδομές ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι οι ζημιές σε στάβλους και αποθήκες θα αντιμετωπιστούν μέσω ΠΣΕΑ, αν και ο σχετικός φάκελος δεν έχει υποβληθεί ακόμα, ενώ ειδικά γιατις θερμοκηπιακές μονάδες και τις μεγάλου κόστους ζημιές που υπέστησαν, επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω ΠΣΕΑ λόγω του πλαφόν των 15 εκατομμύριων, το υπουργείο προτίθεται νατις εντάξει στο μέτρο 5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», με στόχο την κάλυψη του 100% των δαπανών αποκατάστασης. Εντούτοις, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την σχετική προκήρυξη.

Ο Κώστας Τζαβάρας ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που προσφέρονται στην Κυβέρνηση για την συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων, γιατί η κατάσταση ενόψει και της οικονομικής κρίσης, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες ζωής στους παραγωγούς, ειδικά της Ηλείας που παράγουν προϊόντα με αποδεδειγμένη και εγνωσμένη αξία ως προς την ανταγωνιστικότητά τους. Σημείωσε δε ότι εάν δεν βοηθήσουμε όλοι προς την κατεύθυνση της επούλωσης των ζημιών που έχουν δημιουργήσει οι θεομηνίες στην Ηλεία, κινδυνεύει να χαθεί μια ολόκληρη καλλιεργητική περίοδος.

Αναφορικά με την ένταξη των αποκαταστάσεων των θερμοκηπίων στο μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, ο Κώστας Τζαβάρας παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία – αν υλοποιηθεί – θα δώσει μια διέξοδο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Ηλείας, ειδικά μάλιστα ενόψει και της αύξησης των ακραίων φαινομένων που βιώνει ο νομός λόγω της κλιματικής αλλαγής,υπενθύμισε μάλιστα και την πρότασή του για την ίδρυση ενός ταμείου αλληλεγγύης και αποκατάστασης αυτού του τύπου των ζημιών, γενικότερα από φυσικά φαινόμενα.

Στην πρόταση αυτή ο αρμόδιος υπουργός συμφώνησε για την ανάγκηδημιουργίας του αλλάπαρέπεμψε στις Βρυξέλλες και στην ολοκλήρωση των συζητήσεων πουγίνονταιεκεί μεαργούς ρυθμούς.Τελικά, παρόλοπου αυτή η Κυβέρνησηυποσχέθηκεότι θακαταρτίσει σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με αιχμή τον πρωτογενή τομέα, μέχρι σήμερα πηγαίνει από καθυστέρηση σε καθυστέρηση, ομολογώντας ότι δεν διαθέτει κανένα απολύτως σχέδιο.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet