Κώστας Τζαβάρας:Η Κυβέρνηση στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις με την καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016

Σε μια περίοδο που, χάρη στην ανικανότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  η οικονομική κρίση στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα, οι συστηματικές καθυστερήσεις που επιδεικνύει ο φορολογικός μηχανισμός στην επιστροφή στους δικαιούχους του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, καταδικάζειτους επιχειρηματίες και αγρότες της χώρας και της Ηλείας σε ακόμα μεγαλύτερο μαρασμό, στερώντας τους πολύτιμους οικονομικούς πόρους για την λειτουργία των επιχειρήσεων τους και την κάλυψη των οικονομικών τους υποχρεώσεων και οδηγώντας τους μαθηματικά στην εγκατάλειψη των δραστηριοτήτων τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιχειρηματίες και οι αγρότες αλλά και το Επιμελητήριο της Ηλείας, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό μια διαδικασία,που είναι ρητά νομοθετημένη όσον αφορά τους χρόνους μέσα στους οποίους οφείλει το Κράτος να επιστρέψει τον ΦΠΑ στους δικαιούχους, να ξεπερνά σε καθυστέρηση τους 8 μήνες και να φτάνει σε περιπτώσεις ακόμα και τα 3 χρόνια, πλήττοντας την αγροτική παραγωγή αλλά και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων του νομού, οι οποίες αποτελούν βασικό κινητήριο μοχλό της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.

Και όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί για τους επιχειρηματίες α) εντός 15 ημερών για όσες αιτήσεις επιστροφής δεν απαιτείται προσωρινός έλεγχος, β) εντός 2 μηνών το αργότερο για όσες αιτήσεις επιστροφής απαιτείται προσωρινός έλεγχοςκαι γ) εντός 5 μηνών από την υποβολή της αίτησης στις περιπτώσεις που απαιτείται να διενεργηθεί τακτικός έλεγχος.

Για τους αγρότες η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής,ενώ ειδικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που είναι φορολογικά συνεπείς ισχύει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014 διάταξηπου προβλέπει την άμεση και κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση των αιτήσεων τους για την επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο.

Και αντί η Κυβέρνηση να στηρίξει τους επιχειρηματίες και τους αγρότες που συνεχίζουν να εισφέρουν στην εθνική οικονομία, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, τους έχει αφήσει έρμαια σε καθυστερήσεις εξοργιστικές, που φθάνουν στην χειρότερη περίπτωση σε αναμονή 1890 ημερών για την επιστροφή ΦΠΑ.Χαρακτηριστικά,στη Δ.Ο.Υ. Πύργου ο μέσος χρόνος αναμονήςγια την διεκπεραίωση των αιτήσεων είναι 378 ημέρες μετο αιτούμενο ποσό απλήρωτων αιτήσεων να φτάνει τα 10.690.377 ευρώ.

Έχει δε αρχίσει να αποτελείπλέον κοινή αίσθηση των πολιτών ότι η καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της Κυβέρνησης προς τα όργανα της φορολογικής διοίκησης,προκειμένου να μην αυξάνονται οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και να φαίνεται πως υπάρχει ισορροπία στην εκτέλεση του, χωρίς αυτή να λαμβάνει υπόψη το κρίσιμο πρόβλημα που δημιουργεί στους δικαιούχους, οι οποίοι προσβλέπουν στηνκαταβολή, προκειμένου να διευκολυνθούν στις άμεσες και πιεστικές οικονομικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ο Κώστας Τζαβάρας ρωτά τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικώνγια ποιον λόγο παρατηρούνται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία των επιστροφών ΦΠΑ, ζητώντας ταυτόχρονα να πληροφορηθεί τον αριθμό των αιτήσεων επιστροφής σε καθυστέρηση, για τις οποίες έχει διαταχθεί προσωρινός ή τακτικός έλεγχος αντίστοιχα στην Δ.Ο.Υ. Πύργου.

Επιπλέον, ζητά από τον υπουργό να προχωρήσει στην άμεση στην ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων στη Δ.Ο.Υ. Πύργου και να ενισχύσει τη δύναμη του ελεγκτικού προσωπικού, ούτως ώστε να ανταποκριθεί η υπηρεσία στο φόρτο των ελέγχων που έχει συσσωρευθεί, αλλά και νατροποποιήσει τον Ν.4254/2014, ούτως ώστε να είναι εφικτός ο συμψηφισμός της επιστροφής ΦΠΑ και με οφειλή Φόρου Εισοδήματος εκτός από τις οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, ένα πάγιο αίτημα όλων των επιχειρηματιών και αγροτών που θα διευκολύνει την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας αλλά και την αντιμετώπιση των φορολογικών τους εκκρεμοτήτων.

Οι καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ ειδικά στην Ηλεία πλήττουν έντονα τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο ο νομός διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, με έναν μοναδικό παραγωγικό δυναμισμό, που διακρίνεται τις τελευταίες δεκαετίες στη παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών γεωργικών προϊόντων, που στην πλειοψηφία τους εξάγονται στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία.Επιτέλους  ας αποφασίσει η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αν θέλει το κλείσιμο όσων επιχειρήσεων συνεχίζουν να αντιστέκονται την κρίση που η ίδια διόγκωσε, έχοντας μάλιστα ένα καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet