Συνάντηση παραγωγών εσπεριδοειδών της Ηλείας με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη για τον διαλευρώδη, με πρωτοβουλία Κώστα Τζαβάρα

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας και πρώην υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, αντιπροσωπεία παραγωγών εσπεριδοειδών της Ηλείας πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλη, αρμόδιο για θέματα φυτικής παραγωγής. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι απαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αλλά και την αποζημίωση των σοβαρών καταστροφών που έχει προκαλέσει στην παραγωγή πορτοκαλιών στην Ηλεία το έντομο του διαλευρώδη και ο μύκητας της καπνιάς, ένα πρόβλημα που ανέδειξε στη Βουλή ο Κώστας Τζαβάρας.

Κατά την συνάντηση ο Κώστας Τζαβάρας και οι πορτοκαλοπαραγωγοί ενημέρωσαν τον υφυπουργό τόσο για την έκταση και την φύση του προβλήματος και των καταστροφών στις καλλιέργειες της πορτοκαλιάς αλλά και των άλλων εσπεριδοειδών στην Ηλεία, όσο και για τις δεσμεύσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Μπόλαρη, κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης Ερώτησης του Κώστα Τζαβάρα στην Βουλή.

Με την σειρά του ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να κινητοποιήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να προχωρήσει η οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου με την ενίσχυση του ωφέλιμου παρασιτοειδούς, του φυσικού εχθρού του ζημιογόνου εντόμου, το οποίο υπέστη μεγάλη μείωση πληθυσμού από την αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων, διαταράσσοντας το οικοσύστημα. Επιπλέον, δεσμεύτηκε, σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ, να διερευνήσει την τροποποίηση του Κανονισμού Φυτικής Ασφάλισης, προκειμένου αυτός να συμπεριλάβει πλέον στους ασφαλιζόμενους κινδύνους και τις καταστροφές στην παραγωγή που προέρχονται από έντομα ή βακτήρια, όπως ο διαλευρώδης, που σήμερα ο κανονισμός τις εξαιρεί αδικαιολόγητα.

Τέλος, ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης ενημέρωσε τον Κώστα Τζαβάρα και τους παραγωγούς ότι ήδη την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου θα θέσει το ζήτημα της τροποποίησης του Κανονισμού Φυτικής Ασφάλισης σε προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet