Κώστας Τζαβάρας:Μετά από 17 μήνες κενών κυβερνητικών υποσχέσεων το υποθηκοφυλακείο Πύργου παραμένει κλειστό

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις διαβεβαιώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το υποθηκοφυλακείο Πύργου συνεχίζει για 17ο μήνα να παραμένει κλειστό, αδιάψευστη απόδειξη της αδιαφορίας της Κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα της Ηλείας.

Σε αντίστοιχη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας και πρώην υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα τον Απρίλιο του 2016, το υπουργείο, σε αντιμετώπιση της πολύμηνης παύσης λειτουργίας αρκετών υποθηκοφυλακείων του νομού, λόγω συνταξιοδότησης των άμισθων υποθηκοφυλάκων και την αδυναμία αναπλήρωσης της θέσης τους με συμβολαιογράφους της οικείας Περιφέρειας, δεν είχε να αντιτάξει κανένα σχέδιο, παρά μόνο την συγκρότηση μιας Ειδικής Επιτροπής, με αντικείμενο την εξέταση περιπτώσεων συγχώνευσης Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας, μια Επιτροπή η οποία από τον Ιούνιο του 2015 οπότε και συστάθηκεκαι μέχρι τον Μάιο του 2016 δεν είχε προβεί σε καμία εξέταση ειδικών θεμάτων και περιοχών!

Η πρόταση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που εμφανίστηκε στην δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο του 2016,και προέβλεπε την συγχώνευση και μετατροπή όλων των άμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας σε έμμισθα, καταργώντας αρχικά όλα τα υποθηκοφυλακεία της Ηλείας και διατηρώντας μόνο αυτό του Πύργου, στο οποίο σε δεύτερο χρόνο προστέθηκε και αυτό της Αμαλιάδας, εξαφανίστηκε και αυτή στις ελληνικές καλένδες, με αποτέλεσμα έκτοτε να αγνοείται η νομοθετική τύχη της.

Με το υποθηκοφυλακείο Πύργου 17 μήνες κλειστό, οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα είναι και πασιφανείς και μετρήσιμες, χωρίς κινδυνολογία ή υπερβολές.Ο κίνδυνος την ασφάλειας των συναλλαγών της κτηματαγοράς και η αδυναμία διαχείρισης των εμπράγματων δικαιωμάτων των πολιτών έχουν φτάσει πλέον σε απροχώρητο σημείο, για να μην μιλήσουμε για την απώλεια δημοσίωνεσόδων.

Επιπλέον όμως, τίθενται σε κίνδυνο επενδυτικά σχέδια, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια, σχέδια απολύτως απαραίτητα για την οικονομική ανάκαμψη του νομού μας, ενώ, όπως πληροφορηθήκαμε και από τον τύπο της Ηλείας (εφημερίδα Ilia24),ακόμα και αναπτυξιακά έργα απολύτως απαραίτητα για την Ηλεία, όπως η παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη και τα οποία είναι έτοιμα να ξεκινήσουν, αδυνατούν λόγω της μη λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου Πύργου.

Η αδιαφορία όμως και η αναλγησία της Κυβέρνησης στερεί από τους Ηλείους ακόμα και αυτή την δυνατότητα του να αναζητήσουν την δικαστική προστασία που τους προσφέρει ο ν. 3869/2010 για την ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, λόγω της αδυναμίας έκδοσης των απαραίτητων πιστοποιητικών από το υποθηκοφυλακείο.

Ο Κώστας Τζαβάρας κατέθεσε νέα Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας επιτακτικά την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος του υποθηκοφυλακείου Πύργου, με δεδομένο ότι παραμένει κλειστό εδώ και 17 μήνες αλλά και την άμεση προκήρυξη της κενής θέσης άμισθου υποθηκοφύλακα στον Πύργο. Επιπλέον, ρωτά τι προτίθεται να κάνει τελικά η Κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για την μετατροπή των άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα, με την παράλληλη συγχώνευσή τους, στο οποίο προβλέπεται η παραμονή σε λειτουργία μόνο των υποθηκοφυλακείων Πύργου και Αμαλιάδας.

Επιτέλους, με ανούσιες νομοθετικές τροποποιήσεις, κενές υποσχέσεις, ευχολόγια και ανύπαρκτες ομάδες εργασίας δεν αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που αφορά χιλιάδες πολίτες στην Ηλεία. Η Κυβέρνηση πρέπει να βγει από τον λήθαργο της και να αποκαταστήσει αυτή την παροχή υπηρεσίας που οφείλει το Κράτος στους πολίτες της Ηλείας, με λύσεις βιώσιμες και ρεαλιστικές, χωρίς να μετακυλύει το βάρος της ευθύνης στους δικαστές και τους συμβολαιογράφους, προκειμένου να επανέλθει άμεσα η κανονικότητα στην οικονομική ζωή του νομού μας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet