Κώστας Τζαβάρας: Η Κυβέρνηση πρέπει να κρίνει θετικά τις ενστάσεις μετεγγραφών των φοιτητών από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες χαμηλού εισοδήματος

Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016

Στην κατάθεση Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προχωρά την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς το νέο υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,ζητώντας την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος των ενστάσεων φοιτητών χαμηλού εισοδήματος στα αποτελέσματα των μετεγγραφών για το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Από τα αποτελέσματα των μετεγγραφών έγινε αντιληπτό πως πολλές αιτήσεις φοιτητών, οι οποίοι συγκέντρωσαν 4, 5 ή και περισσότερα μόρια, σύμφωνα με την ισχύουσα εγκύκλιο,τελικά απορρίφθηκαν, με αποτέλεσμα για φέτοςνα είναι ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός των ενστάσεων που κατατέθηκαν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ισχύοντανόμο 4332/2015, που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και την υπ’ αριθ. 158978/Z1/27-09-2016 (ΦΕΚ Β΄/3135) Υπουργική Απόφαση που διέπουν την διαδικασία των μετεγγραφών, προκειμένου να λάβει 4 ή περισσότερα μόρια ένας φοιτητής πρέπεινα προέρχεται από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα έως 6000 ευρώ ή/και οι οποίες συντηρούν επιπλέον σπίτια λόγω άλλων παιδιών που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.

Σε άλλες δε περιπτώσεις πάσχουν οι ίδιοι οι φοιτητές ή μέλη των οικογενειών τους από σοβαρά προβλήματα υγείας, έχοντας πιστοποιημένη από ΚΕ.Π.Α αναπηρία ποσοστού 67% και άνω, ή από άλλες παθήσεις που ορίζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ο Κώστας Τζαβάρας και οι άλλοι βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργόνα διευκρινίσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα των ενστάσεων των φοιτητών που συγκεντρώνουν 4 ή 5 ή και περισσότερα μόρια, καθώς και ποιες ενέργειες θα αναλάβει ώστε να ικανοποιήσει τις ενστάσεις των φοιτητών που έχουν πραγματικό πρόβλημα. Επιπλέον, ζητά από τον υπουργό να δεσμευτεί ότι, στην περίπτωση που γίνουν δεκτές η ενστάσεις τους, θα διασφαλίσει ώστε οι ενιστάμενοι φοιτητές να μην αποκλειστούν από τη διαδικασία αίτησης δωρεάν στέγασης και σίτισης στις σχολές που θα μετεγγραφούν.

Η απόρριψη των αιτήσεων μετεγγραφής αλλά και των ενστάσεων των φοιτητών που έχουν συγκεντρώσει μόρια από τις παραπάνω κατηγορίες ουσιαστικά τους οδηγεί σε μια ακούσια και υποχρεωτική διακοπή των σπουδών τους, αφού είναι προφανές πως καμία οικογένεια δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα παιδί που σπουδάζει μακριά από την κατοικία του με 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι, παρόλο που τα παιδιά αυτά πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, είναι καταδικασμένα να διακόψουν τις σπουδές τους, η δε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την αβλεψία και την αδιαφορία της ουσιωδώς ακυρώνει την επιτυχία τους και αναιρεί τα όνειρα και τις προσδοκίες τους.Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που το μόνο που την ενδιαφέρει και στον κρίσιμο τομέα της Παιδείας είναι να εφαρμόσει τις ιδεοληψίες της στην πράξη, αντί να σκύψει στα καθημερινά προβλήματα των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και να δώσει αμέριστη την στήριξή της, όπως οφείλει.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet