Κώστας Τζαβάρας: Μην ευτελίζετε άλλο την εφαρμογή του Συντάγματος της χώρας

Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2016

Τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ειδικά του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά αποκάλυψε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας και αναφορικά με τις τροπολογίες που κατέθεσε ο κ. Παππάς για την τροποποίηση του Ν. 4339/2015, εν όψει και της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ που τον έκρινε ως αντισυνταγματικό.

Στηλιτεύοντας την υιοθέτηση από τους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της μαρξιστικής έννοιας για τον ασιατικό τρόπο παραγωγής, την απολυταρχική και δεσποτική δηλαδή εξουσία αλλά και την εμμονή τους να την εφαρμόσουν στην Ελλάδα και στους δημοκρατικούς θεσμούς, ο Κώστας Τζαβάρας σημείωσε:

«Πράγματι, οι δημοκρατικοί θεσμοί σ’ αυτόν τον τόπο ισχύουν και εξακολουθούν να ισχύουν σε πείσμα της ιδέας και της αντίληψης που έχετε εσείς και ο Πρωθυπουργός περί Δημοκρατίας. Και αυτό, γιατί προφανώς δεν σας έτυχε να μάθετε ή να αντιληφθείτε ότι το Σύνταγμα έχει συγκεκριμένη ιδεολογική επιλογή, που είναι ο φιλελευθερισμός. Άρα, κατανοώ τη δυσκολία που έχετε. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι σας βλέπω να ασφυκτιάτε, όταν υπηρετείτε τις διατάξεις του Συντάγματος, γιατί ένας άνθρωπος σαν και εσάς, αριστερός, με μία θεληματικότητα αριστερής εμπνεύσεως, καλείται να υπηρετήσει φιλελεύθερους θεσμούς. Και εκείθεν δικαιολογείται όλη αυτή η αμηχανία που έχετε μετά από τα όσα εσείς μας λέτε εδώ ότι έχει υιοθετήσει το ΣτΕ περί της αντισυνταγματικότητας του νόμου σας.

Αυτό, όμως, που αξίζει πιο πολύ να πούμε είναι ότι αυτό το συγκεκριμένο Σύνταγμα στο άρθρο 15 παρ.2 τα λέει με τέτοια ακρίβεια και σαφήνεια, που να μην εγκαταλείπει περιθώριο στον κοινό νομοθέτη να κάνει άλλη δουλειά, εκτός από το να οργανώσει ως υπηρεσία την ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Εσείς, όμως, με τον νόμο σας προσπαθήσατε να συρρικνώσετε και να περιορίσετε αυτή τη συνταγματική επιταγή και γι’ αυτό το ΣτΕ, που είναι ο φρουρός, ο εγγυητής της ορθής τήρησης του Συντάγματος, σας έχει οδηγήσει σ’ αυτήν τη δύσκολη θέση.

Όμως, το σοβαρότερο απ’ όλα είναι ότι σήμερα έρχεστε εδώ και φέρνετε δύο τροπολογίες από τις οποίες η μεν μία προσπαθεί να νομοθετήσει κάτι, το οποίο ευρίσκεται εκτός νομοθετικής αρμοδιότητας της Βουλής. Από τη στιγμή, που όπως εσείς λέτε, εκρίθη αντισυνταγματική η οποιαδήποτε διάταξη του νόμου σας, δεν χρειάζεται να φέρετε νόμο στη Βουλή, γιατίαυτή, με βάση το Σύνταγμα το οποίο θέλετε να το υπηρετήσετε και τους νόμους, δεν εφαρμόζεται.Εκτός εάν θέλετε να μας πείσετε ότι πραγματικά διακατέχεστε απ’ αυτήν την πρόθεση, οπότε πρέπει να την καταργήσετε. Εφόσον δεν την καταργείτε, θα μου επιτρέψετε να σας καταλογίσω μια νομοθετική πονηρία, η οποία σε αυτό το Κοινοβούλιο έχει ιστορικό προηγούμενο. Και το προηγούμενο αυτό αναφέρεται στην προσπάθεια που έκανε κάποτε ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, όταν βρέθηκε σε παρόμοια θέση, σαν και εσάς.

Το ΣτΕ είχε αναγνωρίσει την αντισυνταγματικότητα ενός νόμου που ο ίδιος είχε εισηγηθεί και είχε ψηφιστεί από τη Βουλή και τότε με μια διάταξη, ανάλογη σαν αυτή που εισηγείσθε σήμερα, κράτησε το θέμα – δήθεν – σε κάποια εκκρεμότητα μέχρι να δημιουργηθεί πολιτική δίκη, που κατέληξε στον Άρειο Πάγο, για να πάρει μια αντίθετη άποψη και το θέμα να οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπου εκεί αίρονται οι διαφωνίες μεταξύ των Ανωτάτων Δικαστηρίων,πετυχαίνοντας να πάρει απόφαση περί συνταγματικότητας. Εάν αυτό είναι εκείνο που επιθυμείτε, προφανώς δεν κακοποιείτε την εφαρμογή του Συντάγματος, κάνετε κάτι χειρότερο, την ευτελίζετε.

Όσον αφορά τη δεύτερη τροπολογία που φέρνετε, με την οποία λέτε ότι μετά την θρυλούμενηαπόφαση του ΣτΕ θέλετε να κάνετε τον Υπουργό, που δεν έχει αρμοδιότητα επί των αδειών, να παίρνει την απόφαση για τον αριθμό των αδειών, με τη μόνη διαφορά αντίγια την αιτιολογημένη απόφαση του Ε.Σ.Ρ., έρχεστε σήμερα και μας λέτε σύμφωνη.Λοιπόν, ακούστε. Είτε σύμφωνη είναι η γνώμη είτε τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη, το ίδιο παραβιάζει το Σύνταγμα, γιατί δεν έχει αρμοδιότητα ο Υπουργός να αποφασίζει, δεδομένου ότι την αποφασιστική αρμοδιότητα την έχει μόνο το Ε.Σ.Ρ..

Και κάτι τελικό, επειδή διαπνεόμενος από έναν αγοραίο μαρξισμό, έρχεστε εδώ και εσείς και ο Πρωθυπουργός και μας λέτε μονίμως ότι είναι τόσο υψηλό το τίμημα – και χρησιμοποιείτε αυτή τη λέξη, «τίμημα»– που κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στον καταναγκασμό, τον οποίο δημιουργεί σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή από οικονομικής πλευράς που περνάει ο τόπος. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι μέσα στο Σύνταγμα – και ειδικά μέσα στο άρθρο 15 παρ.2 – υπάρχουν ρυθμίσεις που αναφέρονται σε μη ανταλλάξιμα πλούτη.

Και αυτά τα πλούτη είναι η πολιτιστική ανάπτυξη του ελληνικού λαού, η αντικειμενική και επί ίσοιςόροις πληροφόρηση του και κυρίως είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξίας. Και γι’ αυτά δεν έχετε κάνει καμία, μα καμία νύξη πουθενά, γι’ αυτό και ο νόμος σας το μόνο από το οποίο διαπνέεται και διακατέχεται είναι το πώς θα δημιουργήσετε ένα τέτοιο καθεστώς που να εξυπηρετεί τις βοναπαρτικού τύπου προθέσεις που έχετε για να δημιουργήσετε ένα παράλληλο καθεστώς σε σχέση με το ισχύον Σύνταγμα. Όμως, δεν θα σας το επιτρέψουμε και θυμηθείτε τα λόγια μου!»
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet