Κώστας Τζαβάρας: Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει τροπολογία για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας και πρώην υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα και 5 ακόμα βουλευτών της, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σήμερα το μεσημέρι στην κατάθεση τροπολογίας για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2017, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου  «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις», που συζητείται σήμερα και αύριο στην Βουλή.

Η τροπολογία αυτή, την οποία υπογράφουν εκτός του Κώστα Τζαβάρα οι Χρ. Σταϊκούρας, Ο. Κεφαλογιάννη, Α.-Μ. Ασημακοπούλου, Χρ. Δήμας και Απ. Βεσυρόπουλος, έρχεται να καλύψει για μια ακόμα φορά την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα κρίσιμο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε με την ολιγωρία και την αναλγησία της, ένα πρόβλημα που αποτελεί θηλιά στο λαιμό χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου.

Είναι γεγονός ότι το ιδιωτικό χρέος στα χρόνια της κρίσης έχει πολλαπλασιαστεί δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2016 οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των πολιτών προς το Κράτος ξεπερνούσαν το 90 δις ευρώ, οι αντίστοιχες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονταν σε 17 δις ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου 2016, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τα πιστωτικά ιδρύματα το ίδιο διάστημα είχαν ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ.

Συνεπώς, είναι αναγκαία η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και για οφειλές προς το Δημόσιο, αντιστοίχως με όσα ισχύουν και για οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό το επιβά

λλει τόσο η ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνεκτικού, στρατηγικού σχεδίου μείωσης του ιδιωτικού χρέους, όσο και η σημερινή κατάσταση στην αγορά κατοικίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελευταία δημοσιευμένα στοιχείο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο όγκος οικοδομικής δραστηριότητας το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2015 και Ιουλίου 2016 έχει συρρικνωθεί κατά 30%, ενώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των ακινήτων από την αρχή της κρίσης έχουν μειωθεί περισσότερο οπό 40%.

Είναι επομένως δεδομένο ότι η δυνατότητα μαζικών πλειστηριασμών σε μια αγορά που βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση θα πίεζε περαιτέρω τις τιμές ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες – και όχι μόνο τους οφειλέτες – θα επιδείνωνε τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, θα έπληττε την κοινωνική συνοχή και τελικά και τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ν.Δ. προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας με την οποία προστίθεται σχετικό εδάφιο στο άρθρο 9, παρ. 2 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Ν.Δ. 356/1974), όπου πλέον προβλέπεται η αναστολή μέχρι τις 31.12.2017 η κατάσχεση ακινήτων φορολογουμένων ή φυσικών προσώπων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) το συγκεκριμένο ακίνητο να χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του, β) το ετήσιο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 13.900 ευρώ γιο άγαμο και τα 23.600 για ζευγάρια, προσαυξημένο κατά 5. 700 ευρώ για κάθε παιδί  και γ) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις εκατόν ογδόντα χιλιάδες (180.000) ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά σαράντα χιλιάδες ευρώ (40.000) ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία (3) τέκνα.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet