Κώστας Τζαβάρας: Η Κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί την προτεραιότητα των αγροτών που κατοικούν στις όμορες με τις εκτάσεις των αποξηραμένων λιμνών της Ηλείας κοινότητες και τις μισθώνουν προς καλλιέργεια

Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2016

Νέο χτύπημα για τον αγρότη του μικρού κλήρου ετοιμάζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αυξήσεις στις εισφορές, στην φορολογία, στο ΦΠΑ και στο αγροτικό πετρέλαιο. Στο τέλος του Οκτώβρη λήγει η παράταση μίσθωσης σε επαγγελματίες αγρότες των εκτάσεων των αποξηραμένων λιμνών Αγουλινίτσας, Μουριάς και Κάστας στην νότια Ηλεία, που εκμισθώνονταν με τις ευεργετικές διατάξεις της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 95/1975, όπως κυρώθηκε με τον Ν. 138/1975, οδηγώντας πλέον δεκάδες εκατοντάδες Ηλείων αγροτών στην αβεβαιότητα για το μέλλον τους και το εισόδημά τους.

Με την λήξη της παράτασης που είχε δοθεί με τους Ν. 4099/2012 και 4351/2015 πρέπει πλέον να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία μίσθωσης που προβλέπεται στον νόμο 4061/2012, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την μοριοδότηση κάθε υποψήφιου, με βάση μια τετράδα κριτηρίων.

Η μοριοδότηση όμως ενισχύει σημαντικά τον άνεργο υποψήφιο ή τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ή Ομάδα Παραγωγών που συμμετέχει στην διαδικασία σε σχέση με τον κατ’ επάγγελμα αγρότη και μόνιμο κάτοικο των όμορων κοινοτήτων που ήδη δραστηριοποιείται στην περιοχή και μισθώνει εκτάσεις των τριών αποξηραμένων λιμνών, με άμεσο τον κίνδυνο οι αγρότες που κατοικούν και στα γειτονικά προς τις εκτάσεις χωριά και καλλιεργούν τις εκτάσεις εδώ και σχεδόν 40 χρόνια να μείνουν εκτός μισθώσεων.

Και στην αναστάτωση που προκαλείται στους αγρότες των όμορων με τις αποξηραμένες εκτάσεις κοινοτήτων και τις οικογένειες τους, έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα που προκαλείται από το ποιος θα έχει πλέον την αρμοδιότητα για την εκμίσθωση των εκτάσεων αυτών. Μια αβεβαιότητα που οφείλεται στην ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Ακινήτων, Γαιών και Εξοπλισμών, μιας ακόμη κρατικής εταιρείας από αυτές που αρέσκεται να ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα των ιδεολογικών του προκαταλήψεων, προκειμένου να τακτοποιήσει τον κομματικό του στρατό.

Όπως προβλέπεται στον ιδρυτικό της νόμο (άρθρο 41 του Ν. 4384/2016) η εταιρεία θα αναλάβει την αξιοποίηση του συνόλου της δημόσιας γης που είναι κατάλληλη για αγροτική παραγωγή, διαμέσου εκμισθώσεων και παραχωρήσεων, άρα προφανώς θα αναλάβει και τις εκμισθώσεις των εκτάσεων των αποξηραμένων λιμνών της Ηλείας.

Χωρίς να έχουν δοθεί διευκρινίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το τι πρόκειται να γίνει και με το χρονικό όριο της 31ης Οκτωβρίου 2016 να πλησιάζει επικίνδυνα, είναι φυσικό οι αγρότες των κοινοτήτων του Κάτω Σαμικού, Καλλίκωμου, Σαμικού και Ραχών του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Ανεμοχωρίου, Αγριδίου, Επιταλίου, Καταρραχίου, Αγ. Ιωάννη, Σκουροχωρίου, Γρανιτσέϊκων και Κορακοχωρίου Δήμου Πύργου, που καλλιεργούν με ενοίκιο επί 40 σχεδόν χρόνια τις εκτάσεις των αποξηραμένων λιμνών της Ηλείας και έχουν προχωρήσει σε πολυδάπανες επενδύσεις αγροτικού εξοπλισμού να βρίσκονται σε αναστάτωση, βλέποντας να κινδυνεύει το εισόδημα τους τόσο από την καλλιέργεια όσο και από τις επιδοτήσεις και τα δικαιώματα.

Ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, αφού πληροφορήθηκε τις θέσεις των αγροτών και υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους, προχώρησε σήμερα στην κατάθεση Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να μάθει τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο με το ζήτημα της μίσθωσης των εκτάσεων των αποξηραμένων λιμνών της Ηλείας μετά την 31η Οκτωβρίου καθώς και αν προτίθεται να προχωρήσει σε νέα χρονική παράταση των μισθώσεων.

Ακόμα ρωτά ποια θα είναι πλέον η εμπλοκή του Οργανισμού ΔΙ.Α.Γ.Ε Α.Ε. στην διαδικασία μίσθωσης των εκτάσεων των αποξηραμένων λιμνών της Ηλείας καθώς και αν η μίσθωση θα γίνεται με την διαδικασία μοριοδότησης που προβλέπει το άρθρο 7 του Ν. 4061/2012 ή με άλλη διαδικασία. Τέλος, ζητεί από τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει στην νομοθετική τροποποίηση της διαδικασίας μοριοδότησης, δίνοντας μεγαλύτερη ενίσχυση στους κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι ταυτόχρονα και μόνιμοι κάτοικοι των όμορων προς τις αποξηραμένες εκτάσεις κοινοτήτων, δίνοντάς τους προβάδισμα και στηρίζοντας έτσι τις τοπικές κοινωνίες που ζουν από τις καλλιέργειες των εκτάσεων αυτών εδώ και 40 χρόνια.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet