Κώστας Τζαβάρας: Οι καταστροφές της Ηλείας δεν κατάφεραν να συγκινήσουν τα μέλη της Κυβέρνησης Τσίπρα. Ούτε ένα Γενικός Γραμματέας δεν καταδέχτηκε να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές

Ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, συμμετείχε σε σύσκεψη τοπικών φορέων κα παραγόντων στο Δημαρχείο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πηνειού Αλέξη Καστρινό και κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, που  θα συζητηθεί την επόμενη βδομάδα στη Βουλή, ζητώντας άμεσα μέτρα προστασίας, αποκατάστασης και ανακούφισης των πληγέντων

Η Κυβέρνηση για ακόμα μια φορά έλαμψε δια της απουσίας και της αδιαφορίας της στους τόπους που από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές προκλήθηκε απροσμέτρητη ανθρώπινη δυστυχία και απερίγραπτος πόνος. Η Ηλεία από τις 6 Σεπτεμβρίου 2016 έχει παραδοθεί στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων πρωτοφανούς έντασης και απίστευτης καταστρεπτικότητας.

Ούτε ένας από τους υπουργούς, ούτε ένα από τα κυβερνητικά στελέχη δεν βρέθηκε στους τόπους των καταστροφών και συγκεκριμένα στους Δήμους Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού, όπου με ξεχωριστή καταστρεπτική δύναμη ιδιαίτερα από τις 8/9 ανεμοστρόβιλοι, έντονη χαλαζόπτωση και πλημμυρικές βροχοπτώσεις έχουν καταστρέψει τις παραγωγικές υποδομές του κάμπου της Ηλείας, που ως γνωστόν αποτελεί περιοχή υψηλής παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα της αγροτικής οικονομίας.

Ειδικότερα, έχουν προκληθεί πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση καταστροφές σε οικίες, εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, δημόσιες και αγροτικές υποδομές, γεωργικές αποθήκες και θερμοκήπια, αγροτική οδοποιία, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, που αν δεν καταστεί δυνατόν να επαναλειτουργήσουν όσο γίνεται ταχύτερα οι συνέπειες για την εθνική και τοπική οικονομία θα είναι ανυπολόγιστες, δεδομένων των συγκριτικών οικονομικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν οι περιοχές αυτές.

Προς αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν έχει αξία καμία αποζημίωση, επιχορήγηση η χρηματοδότηση, κρατική ή ασφαλιστική, αν δεν είναι και δεν δοθεί έγκαιρα στους πληγέντες. Κατά συνέπεια, η αποκατάσταση των ζημιών στην παραγωγή πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην διακοπεί η λειτουργία της οικονομίας της Ηλείας, η οποία διαθέτει έναν ασύγκριτο παραγωγικό δυναμισμό, που διακρίνεται τις τελευταίες δεκαετίες στη παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών γεωργικών προϊόντων, που στην πλειοψηφία τους εξάγονται στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία (φράουλες, καρπούζια, κηπευτικά, εσπεριδοειδή).

Το πλήγμα επομένως για την οικονομία αλλά και για το εισόδημα των πληγέντων παραγωγών θα είναι ανεπανόρθωτο, εάν το κράτος δεν ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να συνεχιστεί αδιάκοπη η παραγωγική λειτουργία στις ως άνω περιοχές. Ως γνωστόν, η αποκατάσταση του είδους των ζημιών που έχουν προκληθεί είτε αυτή βασίζεται στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής (ΕΛΓΑ) είτε στα προγράμματα ΠΣΕΑ, έχει αποδειχθεί στη πράξη αναποτελεσματική και ατελέσφορη, λόγω της βραδύτητας με την οποία κινούνται οι σχετικές διαδικασίες.

Επιπλέον, συμβαίνει μερικές από αυτές παράλογα και άδικα να ευρίσκονται εκτός ασφαλιστικής καλύψεως ΕΛΓΑ ή να αφαιρείται από την όποια τελική ασφαλιστική κάλυψη το ποσοστό 20%, με βάση το ισχύον καθεστώς. Επομένως, υπό τα δεδομένα αυτά και με την προοπτική ότι θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές λόγω  τις κλιματικής αλλαγής, επανέρχεται στο προσκήνιο επιτακτικά η ανάγκη της εξεύρεσης κρατικών ή ευρωπαϊκών πόρων για την άμεση χρηματοδότηση της αποκατάσταση τέτοιων ζημιών, προς αποφυγήν των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων που προκαλούνται από την αχρήστευση κάθε οικονομικής δραστηριότητας σε τόπους υψηλής παραγωγικότητας.

Επιβάλλεται, επομένως, προς την κατεύθυνση αυτή να αναληφθεί πρωτοβουλία για την ίδρυση με ευρωπαϊκούς πόρους Ταμείου Αποκατάστασης Ζημιών που προέρχονται από ακραία καιρικά φαινόμενα οφειλόμενα στη κλιματική αλλαγή, τυπικές εκδηλώσεις της οποίας αποτελούν και τα ως άνω φαινόμενα. Παράλληλα, οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν αμέσως να ενεργοποιήσουν τις προβλεπόμενες από τους νόμους  2459/1997 (άρθρο 36) και 2576/1998 (άρθρο 10), διαδικασίες για την χρηματοδότηση και επιχορήγηση με κρατικούς πόρους των πληγέντων (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Δωρεάν Κρατική Αρωγή, άτοκα δάνεια για τη στεγαστική συνδρομή, έκτακτα βοηθήματα οικοσκευών, μέτρα για την ανακούφιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων των πληγέντων σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες).

Ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας κατέθεσε άμεσα επίκαιρη ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ρωτά ποια μέσα και σχετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβουν ώστε να αποκατασταθούν με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο οι ζημιές στις περιοχές των δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού, χωρίς να μεσολαβήσει αναγκαστική διακοπή της οικονομικής λειτουργίας των βιομηχανικών εμπορικών και βιομηχανικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής και των νοικοκυριών.

Παράλληλα, επανέρχεται στο αίτημά του και ζητά να μάθει αν προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλία για την ίδρυση Ειδικού Ταμείου για την αποκατάσταση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής και τέλος ρωτά αν θα προβούν στις άμεσες ενέργειες που προβλέπει η νομοθεσία για να κηρυχθούν οι ως άνω περιοχές θεομηνιόπληκτες, για να ενεργοποιηθούν τα προβλεπόμενα στη περίπτωση αυτή μέτρα προστασίας και ανακούφισης των πολιτών από τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις, άμεσες ή παράπλευρες που προκλήθηκαν από τις ως άνω καταστροφές.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet