Κώστας Τζαβάρας: Οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶθῆλυ • πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστεἐν Χριστῷ Ἰησοῦ.

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016

Άμεση απάντηση έδωσε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, στον «γρίφο» για τη διαφορά μεταξύ τεμένους και τζαμιού, που έθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος, με παρέμβασή του στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους δημοσιογράφους Γιώργο Πίκουλα και Ξενοφώντα Ζηκίδη.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τζαβάρας η λέξη τέμενος είναι ελληνική και προέρχεται από τορήμα τέμνω. Τέμενος επομένως είναι ο τόπος που έχει αποχωριστεί από τις καθημερινές χρήσεις (από τη εγκοσμιότητα)και είναι αφιερωμένος στη λατρείατου Θείου(του επέκεινα). Για αυτό λοιπόν η λέξη τέμενος που είναι ελληνική, χρησιμοποιείται για να καταδείξει το χώρο της λατρείας τόσο των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων αλλά και κάθε άλλης θρησκείας. Αντίθετα, η λέξη τζαμί (cami)είναι τουρκική και χαρακτηρίζει αποκλειστικάτο τόπο που είναι αφιερωμένος στη μουσουλμανική λατρείατου Αλλάχ.

Επομένως δεν τίθεται θέμα γκετοποίησης ή προσέλκυσης «περίεργων» στοιχείων, όπως υποστηρίζει ο κ. Καμμένος για να δικαιολογήσει την μη ψήφισή του σχετικού άρθρου από τους ΑΝΕΛ. Άλλωστε, το τέμενος σαν έννοια είναι πολύ πιο αποδεκτή από τα ελληνικά δεδομένα, γιατί ακριβώς ταιριάζει στην διαδικασία ίδρυσηςενός χώρουλατρευτικών πράξεων, για όλους όσοι νομίμως ζουν στην Ελλάδα και είναι μουσουλμάνοικαι με αυτή την έννοια καταργούνται τα 140 παράνομα τζαμιά που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και χωρίς έλεγχο, με κίνδυνο να μετατραπούν σε χώρους συνάθροισης ακραίων στοιχείων.

Η παραχώρηση αυτή δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να λέει ότι είναιένα πολιτισμένο δυτικό κράτος, που τιμά τις δεσμεύσεις της από τις διεθνείς συμβάσεις που κατοχυρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε το ίδιο το Σύνταγμά μας, αναγνωρίζει ως ανθρώπινο τοατομικό δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης. Επομένως, κατέληξε ο Κώστας Τζαβάρας, όσοι ψηφίσαμε αυτή τη διάταξη δεν είμαστε λιγότερο χριστιανοί από τους άλλους, ούτεθέσαμε την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας σε μικρότερη περιωπή.

Οι άνθρωποι είναι παιδιά του ίδιου Θεού και είναι λάθος όλο αυτό το κλίμα του φονταμενταλισμού, το οποίο κάποιοι προσπαθούν να το δώσουν και στην χριστιανική πίστη και θρησκεία, η οποία ήταν και είναι ανεκτική, φιλάνθρωπη, χωρίς να βάζει όρια στις σχέσεις των ανθρώπων και στο αναφαίρετο δικαίωμά τους να ζουν, να πιστεύουν, να λατρεύουν. Ας θυμηθούμε άλλωστε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου στην Προς Γαλάτας Επιστολή: «οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ • πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστεἐν Χριστῷ      Ἰησοῦ».  Ο Χριστός δεν υπήρξε δάσκαλος της μισαλλοδοξίας και του μίσους αλλά ο θεμελιωτής της πίστης στην ειρήνη, στην καταλλαγή και στην αγάπη:«ὁ μὴ ἀγαπῶν    οὐκ ἔγνω τὸνΘεόν , ὅτι ὁ Θεὸς ἀγάπηἐστίν».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Κ. Ζουράρι, ο οποίος κατ΄απόκλιση προς την γενική γραμμή του κόμματός του, χρησιμοποιώντας την χαρακτηριστική λέξη «έκστηθι», αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τον 8ο μ. Χ. στη Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη υπήρχαν τζαμιά, τόποι λατρείας των μουσουλμάνων που είτε επισκέπτοντο είτε παρεπιδημούσαν στηνΠόλη αλλά και στο γεγονός ότι τα 4 πρεσβυγενήΠατριαρχεία μας, Κωνσταντινουπόλεως, Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείαςκαι Αντιοχείας, επί αιώνες τώρα εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέσω αραβικών κρατών που έχουν επίσημη θρησκεία τον μουσουλμανισμό.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet