Κώστας Τζαβάρας:Όταν η Κυβέρνηση παραβιάζει της διατάξεις που η ίδια έχει θεσπίσει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πολιτικών προσώπων και των κρατικών λειτουργών…

Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2016

Παρά τις καθημερινές δηλώσεις των στελεχών της Κυβέρνησης για τον ανένδοτο αγώνα που έχει κηρύξει κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αποδεικνύεται τελικά πως το μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει καλά αυτή η Κυβέρνηση είναι να λέει ψέματα.

Δεν έχει ούτε την επάρκεια, ούτε την ικανότητα αλλά ούτε και την πολιτική βούληση να πατάξει πραγματικά την διαφθορά και να αναδείξει την διαφάνεια, αν και ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές του επαίρονται για το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα που διαθέτουν.

Χειροπιαστή απόδειξη αυτών αποτελεί το νέο στραβοπάτημα της Κυβέρνησης σε σχέση με τις διαδικασίες υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», που η ίδια ψήφισε τον Μάιο του 2016 με το Ν. 4389/2016. Παρέλειψε να ζητήσει, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 2472/1997 αλλά και για λόγους στοιχειώδους πολιτικής πρόνοιας και ορθής νομοθέτησης, τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη νομιμότητα της συλλογής και δημοσιοποίησης στο διαδίκτυο των στοιχείων για τα μετρητά και τιμαλφή, που διατηρούν οι υπόχρεοι σε δήλωση «πόθεν έσχες» σε θυρίδες και στα σπίτια τους.

Η εκ των υστέρων γνωμοδότηση της Αρχής, που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις διατάξεις αυτές, τινάζει στον αέρα τη διαδικασία δηλώσεων «πόθεν έσχες» για το έτος 2015 και αφήνει άλυτο το πρόβλημα της δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων, που βρίσκονται σε θυρίδες ή στο σπίτι.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση παρέλειψε μέσα στην προθεσμία την αποκλειστική, που η ίδια είχε θέσει, να προχωρήσει στην έκδοση της Κ.Υ.Α. που ορίζει τα σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, παράλειψη που την ανάγκασε να καταθέσει τροπολογία για την παράτασή της, αφήνοντας την διαδικασία στον αέρα.

Με την δημοσιοποίηση του θέματος ο βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κώστας Τζαβάρας προχώρησε στην κατάθεση Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στουςαρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας να πληροφορηθεί για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως προβλέπεται από τον Ν. 2472/1997, καθώς και αν προτίθενται ναπροχωρήσουν σε τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 173 του Ν. 4389/2016, προκειμένου να προσαρμοστούν στο περιεχόμενο της γνωμοδότησης της Αρχής. Επιπλέον, ζητά να μάθεισε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και τάχιστα η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» για το έτος 2015.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet