Τζαβάρας προς Μπόμπολα:«Γνωρίζετε αλλά δεν λέτε την αλήθεια»

Τρίτη, 02 Αυγούστου 2016

Καταπέλτης κατά κοινή αναγνώριση ήταν ο βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειαςκαι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κώστας Τζαβάρας κατά την εξέταση του Φώτη Μπόμπολα, διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου «Πήγασος Α.Ε.», κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων και των Μ.Μ.Ε.

Γενική αίσθηση έκανε η ανατροπή της εικόνας που προσπάθησαν να εμφανίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, για το ότι δήθεν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι τράπεζες έχουν δυσκολέψει την δανειοδότηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ, ενώ παλαιότερα οι χρηματοδοτήσεις αυτές εγίνοντο πιο εύκολα.

Την απατηλή αυτή και δόλια εντύπωση που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν κυβερνητικοί κύκλοι ήρθε να διαλύσει με τις απαντήσεις του στον Κώστα Τζαβάρα ο κ. Μπόμπολας, που εμφανίστηκε στην Επιτροπή ως εκπρόσωπος του Ομίλου «Πήγασος», στον οποίο υπάγονται οι εταιρίες «Έθνος Α.Ε.», «Άνωση Α.Ε.», «Αποστολή Α.Ε.», «P.M.P. Media», «Ημερησία Α.Ε.», «ΜΕΛΛΟΝ GROUP Α.Ε.», «ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.», «Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις Α.Ε.», «WordofMouth Α.Ε.», «ΠήγασοςINTERACTIVE», «N.S.P. RADIO A.E.», «Εκδοτική Β. Ελλάδος», «ΙΡΙΣ Α.Β.Ε.Ε.» αλλά και το 32%της εταιρείας «Τηλέτυπος», που έχειτην ιδιοκτησία τουκαναλιού «Mega».

Με τις ερωτήσεις του ο Κώστας Τζαβάρας πέτυχε να αναγκάσει τον κ. Μπόμπολα να παραδεχτεί ότι η εκταμίευση του μεγαλύτερου μέρους της χρηματοδότησης που έχει πάρει από τις τράπεζες εν μέσω της κρίσης έλαβε χώρα κατά τα έτη 2015-16 ήτοι επίκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, ομολόγησε ότι μόλις τον Απρίλιο του 2016 με βάση ομολογιακό δάνειο από την κοινοπραξία των τραπεζών Εθνική, Πειραιώς και Alpha εισέπραξε 69,5 εκατομμύρια.

Ομολόγησε ότι διαθέτει offshore εταιρίες, κατά το σύστημα των επιχειρηματιών που οδηγούν στο εσωτερικό τις επιχειρήσεις τους σε ναυάγιο και σπεύδουν να κρύψουν τον πλούτο τους σε offshoreστο εξωτερικό. Για τον κ. Μπόμπολα η Rostrovar Capital με έδρα τον Παναμά έγινε ο τροφοδότης των επιχειρήσεων του με 4.100.000 εκατομμύρια, ποσό που προφανώς είχε «παρκάρει» στο εξωτερικό, εκμεταλλευόμενος τους όρους μηδενικής ή ελάχιστης φορολόγησης που επικρατούν σε αυτές τις χώρες.

Παραδέχτηκε ότι έχει βάλει συνολικά 30.000.000 μόνο εξ ιδίων κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις του ομίλου και έχει μέχρι σήμερα χρηματοδοτηθεί από τα ελληνικάτραπεζικά ιδρύματα συνολικά με 200.000.000, για τα οποία μέχρι σήμερα έχει πληρώσει ένα ασήμαντο σχετικά ποσό για κάλυψη οφειλόμενων τόκων.

Εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι σχεδόν το σύνολο των οφειλομένων κεφαλαίων θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, αφού είναι αδύνατο εν όψει των σημερινών οικονομικών συνθηκών οι επιχειρήσεις του ομίλου Μπόμπολα να πραγματοποιήσουν κέρδη στο άμεσο μέλλον, ικανά να εξυπηρετήσουν τον υπερβολικό δανεισμό. Το χειρότερο είναι όμως ότι ένας τέτοιος όμιλος έχει καταθέσει φάκελο για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των 4 καναλιών, που έχει προκηρύξει ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς.

Βέβαια, η ενημερότητα που έχει λάβει για την εξυπηρέτηση των δανείων που οφείλει, δεν απεικονίζει την πραγματική εξέλιξη των συμβατικών σχέσεων του προς τους δανειστές,αλλά κατ’ οικονομία όπως ακριβώς αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδας είναι «θεωρητικά ενήμερη». Δηλαδή,δεν είναι στα αλήθεια ενήμερη αλλά εξαιτίας του ότι βρίσκεται σε καθεστώς «standstill», ενός τραπεζικού μορατόριουμ, κατά το οποίο δεν καθίστανται απαιτητά τα δάνεια αλλά ανταλλάσσονται προτάσεις για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του. Κάτι που προφανώς είναι αδύνατο.

Αλλά αποκορύφωμα της άνεσης, με την οποία εξακολουθεί και επί αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κινείται ο κ. Μπόμπολας στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αν και ο Όμιλος του είναι χρεωμένος σε τέτοιο βαθμό που να είναι αδύνατη η αποπληρωμή των χρεών του, είναι το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη συμφωνία του Απριλίου του 2016, όπου εκταμίευσε τα 69,5 εκατομμύρια, σε καμία από τις τράπεζες δεν έχει προσφέρει για την εξασφάλιση των χρεών του ούτε αυτός ούτε κανένα άλλο μέλος του Ομίλου προσωπικές εγγυήσεις. Είναι γνωστό ότι  καμιά εταιρία δεν παίρνει σήμερα δάνειο χωρίς την παροχή προσωπικών εγγυήσεων από τα φυσικά πρόσωπα που τη εκπροσωπούν ή είναι μέτοχοί της.

Κατά του κ. Μπόμπολα δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη, ούτε έχει κληθεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς για να παράσχει εξηγήσεις ως ύποπτος για τη διάπραξη τέτοιων πράξεων (ηθική αυτουργία σε απάτη τραπεζώνκλπ). Το πιο χαρακτηριστικό όμως από την κατάθεση του κ. Μπόμπολα είναι η αδυναμία του να δώσει απάντηση στο εύλογο ερώτημα που απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια, για τους φορείς των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα τωνδημοσίων έργων και προμηθειώνκαι την τάση που έχουν να ιδρύουν επιχειρήσεις στο χώρων των ΜΜΕ, στις οποίες πραγματοποιούν μόνο ζημιές.

Δηλαδή για χάρη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που διαθέτουν σε άλλους τομείς, διατηρούν επιχειρήσεις στον χώρο των ΜΜΕ, παρόλο που είναι ζημιογόνες. Το φαινόμενο αυτό της διαπλοκής μεταξύ οικονομικής,μιντιακής και πολιτικής εξουσίαςο κ. Μπόμπολας το απέδωσε για την περίπτωση των επιχειρήσεων της οικογένειας του σε άδικη στοχοποίηση.

Πάντως όπως επεσήμανε ο Κώστας Τζαβάρας, απαιτείται στις επόμενες συνεδριάσεις να κληθεί νακαταθέσει ως μάρτυρας εκπρόσωπος της «Τηλέτυπος», της ιδιοκτήτριας εταιρίαςτου «Mega», του οποίου επίσης σκανδαλώδης είναι η δανειοδότηση, αλλά και ο αδερφός του κ. Μπόμπολα, κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών(Όμιλος Ελλάκτωρ), προκειμένου να ερευνηθούν οι τυχόν μεταξύ τους διασυνδέσεις.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet