Δήλωση του Υπεύθυνου του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Τζαβάρα

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ηλείας, κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, με αφορμή την τρομοκρατική ενέργεια κατά του Εφέτη Πειραιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ως γνωστόν σε καθεστώς φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, η δύναμη της Δικαιοσύνης αποτελεί το θεσμικό ανάχωμα, που εμποδίζει την εξουσία της πλειοψηφίας να ξεπέσει σε μια λαϊκοφανή τυραννία. Δυστυχώς όμως, η σημερινή αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα δεν ανέχεται θεσμικά όρια στην άσκηση της εξουσίας της.Τη θέλει ασυγκράτητη, γι’ αυτό και υπονομεύει συστηματικά και καθημερινά αυτή τη βασική αρχή, αδιαφορώντας για τους κλυδωνισμούς και τις αλλοιώσεις που προκαλεί στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Μάλιστα, μέσω μιας σειράς ενεργειών που εκδηλώνονται ομοιόμορφα τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό όσο και από τα μέλη της Κυβέρνησής του αλλά και από κάποιους βουλευτές του κόμματός του, κλιμακώνεται μια πασιφανής πλέον προσπάθεια «ρευστοποίησης» των λειτουργιών του πολιτεύματος, με σκοπό την εγκαθίδρυση μιας «νέας τάξης πραγμάτων», ενός «νέου κράτους»,που θα αντικαταστήσει ό,τι στα μάτια και στη σκέψη τους φαντάζει ως «φθαρμένο» και «παλαιό».

Χαρακτηριστικά, προ ημερών ο Πρωθυπουργός της χώρας, καταργώντας ουσιαστικά τη Βουλή και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αποφάσισε την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθιστώντας αυτάρεσκα και αυθαίρετα την κορυφαία αυτή συνταγματική διαδικασία κυβερνητική υπόθεση, κατά παράβαση του Άρθρου 110 του Συντάγματος που ορίζει ότι αποκλειστικά και μοναδικάαρμόδιο κρατικό όργανο να αποφασίσει την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος είναι η Βουλή και όχι ο Πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, σε μια πανηγυρική κομματική εκδήλωση, που οργάνωσε στο περίβολο του Κοινοβουλίου, απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό προσκλητήριο «επαναθεμελίωσης της Δημοκρατίας», με την σύνταξη ενός «νέου Συντάγματος», χρησιμοποιώντας ως κεντρικό σύνθημα το «η Δημοκρατία στην Εξουσία».

Το σύνθημα αυτό, αν δεν οφείλεται σε γλωσσική παραδρομή, αποτελεί ασφαλώς μια ευθεία απειλή κατά του σημερινού συνταγματικού καθεστώτος, που έχει θέσει την πολιτική Εξουσία υπό την ισχύ των κανόνων της δημοκρατίας, δηλαδή δίνει την εξουσία στη δημοκρατία και όχι τη δημοκρατία στην εξουσία.

Στο ίδιο σχέδιο της απαξίωσης των δημοκρατικών, κοινοβουλευτικών και αντιπροσωπευτικών θεσμών εντάσσονται μια σειρά προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες υπουργών, βουλευτών και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ,που αμφισβητούν, υπονομεύουν και κατασυκοφαντούν τον πολιτειακό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης («είστε εκπρόσωποι των καναλιών», «είστε οι εκπρόσωποι της διαπλοκής», «είστε οι εκπρόσωποι του παλιού») και αποδυναμώνουν τη λειτουργία των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών (περίπτωση Ε.Σ.Ρ., Ε.Ε.Ε.Τ. κ.α.), με προφανή σκοπό την αχαλίνωτη άσκηση κάθε κρατικής εξουσίας προς όφελος αυτών, των συντρόφων και των φίλων τους.

Η αβάσταχτη όμως κορύφωση όλων αυτών των αντιδημοκρατικών και αντιθεσμικών συμπεριφορών σημειώθηκε πρόσφατα με τις επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις αμφισβήτησης του κύρους της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, συλλήβδην και αθρόως.

Η κατασυκοφάντηση του δικαστικού σώματος από συγκεκριμένους υπουργούς αλλά και η προσπάθεια από κυβερνητικούς κύκλους να καλλιεργήσουν στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης κλίμα διχασμού αλλά επίσηςεκφοβισμού και κατατρομοκράτησης των δικαστών, έχει προκαλέσει πρωτοφανείς αναστατώσεις στο δικαστικό πεδίο, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται αθεράπευτα ο ρόλος της Δικαιοσύνης ως θεσμικού φραγμού κάθε κρατικής και δη κυβερνητικής αυθαιρεσίας.

Παράλληλα, η συμπεριφορά αυτή είναι αυτονόητο ότι προσφέρει και σε διάφορους σκοτεινούς κύκλους το έναυσμα για παρακρατικού χαρακτήρα προσβολές και τρομοκρατικού περιεχομένου επιθέσεις, κατά συγκεκριμένων δικαστών, με σκοπό να κάμψουν το φρόνημά τους και να μειώσουν το αίσθημα της προσωπικής τους ασφάλειας, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η καταδίκη όλων αυτών των μεθοδεύσεων και η καταγγελία όλων αυτών των απαράδεκτων καταστάσεων αποτελεί δημοκρατικό χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να υπερασπιστούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και κυρίως τη Δικαιοσύνη απέναντι σε όλες αυτές τις προσβολές, που δυστυχώς δεν έχουν το χαρακτήρα μεμονωμένων επεισοδίων, αλλά εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, η Δημοκρατία θα νικήσει».

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet