Κώστας Τζαβάρας: Από τον Σπίρτζη στον Αλεξιάδη και ξανά πίσω για το αυτονόητο του ακατάσχετου της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής

Για άλλη μια φορά αποδεικνύει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την αδιαφορία της απέναντι στον πολίτη και την ανικανότητά της να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας.

Με περισσή αναλγησία οι αρμόδιοι κκ. Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Αλεξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στην Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, από κοινού με τον βουλευτή Αχαΐας Αν. Κατσανιώτη, με θέμα την εξαίρεση της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής (Δ.Κ.Α.) από την κατάσχεση για οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο, παίζουν με το πρόβλημα των πολιτών της Ηλείας και της Αχαΐας, χωρίς να δίνουν άμεση λύση.

Με την απάντηση του ο κ. Σπίρτζης, χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά θέση, μετέφερε τη γνώμη της αρμόδιας για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομήςστους πληγέντες από θεομηνίες Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, η οποία εκτιμά ότι«η δωρεάν κρατική αρωγή για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων όσο και η επιδότηση ενοικίου, πρέπει να εξαιρούνται από τα ποσά που συμψηφίζονται με υποχρεώσεις των φορολογουμένων προς το Δημόσιο και κατά συνέπεια να εξαιρούνται από την απαίτηση της προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας για τη διενέργεια των πράξεων ή συναλλαγών».

Η ίδια Διεύθυνση προτείνει να ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, να συμπεριληφθεί η χορήγηση τόσο της Δ.Κ.Α. όσο και της επιδότησης ενοικίου, στις εξαιρέσεις από την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Κατά την εκτίμηση του κ. Σπίρτζη τελικά αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Ένα μήνα μετά από τον κ. Σπίρτζη, απαντά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης, ο οποίος αφού ανέλυσε πλήρως το καθεστώς της κατάσχεσης και του συμψηφισμού, καταλήγει λέγοντας ότι εφόσον δεν προβλέπεται ρητά από ειδικές διατάξεις το ακατάσχετο απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, οι Δ.Ο.Υ. υποχρεούνταινα εξοφλούν χρηματικά εντάλματα διάσυμψηφισμού αυτεπαγγέλτως, εφόσον υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο.

Και συμπληρώνει ο κ. Αλεξιάδης, διαψεύδοντας πανηγυρικά τον συνάδελφό του υπουργό, ότι από τη Διεύθυνση Εισπράξεων της ΓενικήςΓραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη αποσταλεί έγγραφο προς το ΥπουργείοΥποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με το οποίο καθίσταται σαφές ότι αρμόδιες για την ύπαρξη ή την επίσπευση διατάξεων που χαρακτηρίζουν την Δωρεάν Κρατική Αρωγή ως ακατάσχετη και ασυμψήφιστη, είναι οι υπηρεσίες του ΥΠΥΜΕΔΙ,ως αρμόδιες γιατις διατάξεις που διέπουν τη χορήγηση συγκεκριμένωνεπιδομάτων και όχι οι Υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης ως επιφορτισμένεςμε την είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων.

Τελικά ποιος είναι αρμόδιος για την σύνταξη μιας τόσο απλής διάταξης; Το αποτέλεσμα για τους πολίτες της Ηλείας και της Αχαΐας από το «αλαλούμ» και την άγνοια βασικών αρμοδιοτήτων που επικρατεί ανάμεσα στους υπουργούς αυτής της καταστροφικής Κυβέρνησης είναι να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με συμψηφισμούς και κατασχέσεις του βοηθήματος που τους έδωσε το ίδιο το Κράτος για να αντιμετωπίσουν τα καταστροφικά αποτελέσματα πυρκαγιών και σεισμών.

Είναι τουλάχιστον ντροπή για αυτή την Κυβέρνηση, που το μόνο που έχει καταφέρει είναι να οδηγήσει στην φτώχεια την κοινωνία και να επαίρεται για την αναδιανομή της στον ελληνικό λαό, να μην μπορεί να συνεννοηθεί για το απλούστερο και αυτονόητο πράγμα στη διοίκηση, αυτό της αρμοδιότητας έκδοσης μιας απλής νομοθετικής ρύθμισης, που θα διασφαλίσει το ακατάσχετο της Δ.Κ.Α. Προφανώς, οι υπουργοί του κ. Τσίπρα είναι πολύ απορροφημένοι με την άλωση του Κράτους και την τακτοποίηση των κομματικών τους φίλων, για να ασχοληθούν με τα ουσιαστικά προβλήματα του λαού και της ταλαίπωρης χώρας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet