Κώστας Τζαβάρας: Εγκαθιδρύετε ένα καθεστώς λαθρονομοθέτησης που προσβάλλει τη Δημοκρατία

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Την θετική, παρά την πολυετή καθυστέρηση, νομοθετική πρωτοβουλία για την κύρωση της Σύμβασης της Βουδαπέστης και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της αναφορικά με το Έγκλημα στο Κυβερνοχώρο, καθώς και τη μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία της σχετικής Οδηγίας 2013/40 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτησε ο βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κώστας Τζαβάρας, ως εισηγητής εκ μέρους της ΝΔσήμερα κατά την συζήτηση και ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της ποινικής νομοθεσίας.

Καυτηρίασε όμως με δεικτικό τρόπο την συνήθη τακτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ενσωματώνει μια σειρά από διατάξεις σε κυρώσεις συμβάσεων, κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών, που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των νομοθετημάτων και προβληματίζουν για τις σκοπιμότητες που κρύβουν. Τέτοιες είναι οι διατάξεις που επαναφέρουν την παραγραφή ποινών έως 2 έτη φυλάκισης και παύση της ποινικής δίωξης για μια σειρά αδικημάτων, οι οποίες εισάγονται προκειμένου να ανακουφίσουν το δικαστικό σύστημα, εντούτοις όμως δεν λύνουν το πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε μία συνολική αντιμετώπιση του όλου τρόπου με τον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα.

Αντίστοιχη «περίεργη» διάταξη είναι και αυτή με την οποία παρατείνονται χρονικά τα ευεργετικά αποτελέσματα του Ν. 4322/2015, για την υπό όρους αποφυλάκιση καταδίκων, ένα νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ που μόνο επιτυχημένο δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού πολλοί από του αποφυλακισθέντες έχουν υποτροπιάσει. Με την εν λόγω διάταξη μάλιστα σχεδόν καλούνται αυτοί που είναι καταδικασμένοι για πολλά και σοβαρά αδικήματα, να προγραμματίσουν τη συμπεριφορά τους μέσα στη φυλακή για να εξασφαλίσουν έναν ευεργετικό υπολογισμό της ποινής τους για να απολαύσουν αυτού του προνομίου μέχρι την λήξη της παράτασης του νόμου.

Απαράδεκτη θεωρείται και η διάταξη με την οποία παρέχεται ουσιαστικά ασυλία σε μια σειρά από εμπειρογνώμονες και συμβούλους που υπηρετούν στο νέο υπερ-Ταμείο που δημιούργησε πριν 2 μήνες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με την διάταξη αυτή δεν διώκονται ποινικά όσοι από αυτούς τους εμπειρογνώμονες παρέχουν γνωμοδοτήσεις, τηρώντας τους κανόνες που διέπουν ουσιαστικά τη νομιμότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος, που κάθε φορά αποτελεί περιεχόμενό του η γνωμοδότηση που δίνουν, και υπό τον όρο ότι μια τέτοια γνωμοδότηση έχει τύχει θετικής έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο εισάγοντας μια πρωτόλεια ή προσχηματική έστω μορφή δικαστικής κρίσης, ώστε να γίνεται πιο «εύπεπτη» αυτή η ασυλία.

Για άλλη μια φορά όμως η Κυβέρνηση έδειξε χαρακτηριστική αδιαφορία για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την συνταγματική τάξη, εισάγοντας την ύστατη στιγμή μια «καταιγίδα» τροπολογιών, απολύτως άσχετων με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Όπως επισήμανε ο Κώστας Τζαβάρας προς τους υπουργούς κκ. Κατρούγκαλο και Αλεξιάδη: «Είστε εκτεθειμένοι και για έναν άλλον λόγο. Δεν σας εμπόδισε κανείς από τους Βουλευτές να φέρετε οποιαδήποτε τροπολογία είχατε αποφασίσει να φέρετε, αρκεί αυτή η τροπολογία να είχε προηγουμένως αποτελέσει αντικείμενο επιμελούς και εμπρόθεσμης κατάθεσης.

Εσείς, λοιπόν, σήμερα είχατε την αξίωση να κρατά σε λειτουργία ο Προεδρεύων τη συνεδρίαση της Βουλής μέχρις ότου εσείς αξιωθείτε, μαζί με τους συμβούλους σας, να μας φέρετε αυτά τα πονήματα που έχουμε στα χέρια μας, για τα οποία μάλιστα μας εγκαλείτε ότι αρνούμαστε να τα δεχθούμε ως τροπολογίες, που είναι, πρώτον, άσχετες με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεύτερον, εκπρόθεσμες και τρίτον, είναι τροπολογίες που από πλευράς σας δεν έχουν τους χειρισμούς και την ειλικρίνεια που πρέπει να συνοδεύει την ενέργειά σας, για να είναι πράγματι μία προσφορά προς τον βασανιζόμενο ελληνικό λαό. Ήρθατε σήμερα, λοιπόν, με αυτήν την τροπολογία να κάνετε αναδιανομή της φτώχειας, που εσείς οι ίδιοι προκαλέσατε.

Το χειρότερο, όμως, είναι άλλο. Εδώ, μαζί με τον κ. Αλεξιάδη, έρχεστε την υστάτη στιγμή, όταν έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο που αφορά κάτι πολύ σημαντικό, για να καταλύσετε την κανονική νομοθετική λειτουργία και να εγκαθιδρύσετε ένα καθεστώς λαθρονομοθέτησης που προσβάλλει τους θεσμούς, προσβάλλει τη δημοκρατία.

Εάν, λοιπόν, σέβεστε αυτήν εδώ τη διαδικασία, που, όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα, εκφράζει το λαό, γιατί είναι εκδήλωση άμεση της λαϊκής κυριαρχίας, θα πρέπει να τις αποσύρετε».

Η Βουλή έχει μεταμορφωθεί σε ένα παράρτημα ικανοποίησης των επιθυμιών της Κυβέρνησης και αυτό είναι ανωμαλία για το πολίτευμα της χώρας, παρατήρησε ο Κώστας Τζαβάρας και ζήτησε εμφατικά από τους αρμόδιους υπουργούς να αποσύρουν τις τροπολογίες, αίτημα που τελικά έγινε δεκτό, προκειμένου αυτές να επανεισαχθούν με ορθό τρόπο την επόμενη εβδομάδα.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet