Κώστας Τζαβάρας: Ενάμιση χρόνο ζούμε το παραμύθι της ενάρετης κοκκινοσκουφίτσας απέναντι στον κακό γαλάζιο λύκο.

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Η χτεσινή «φιέστα» του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και η ανάγκη που επιβάλλει την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στο 3ο αριστερό μνημόνιο και την Κυβέρνηση στην επιβολή capital controls μονοπώλησαν την ομιλία του βουλευτή Ηλείας και πρώην υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα.

Αναλυτικά ο Κώστας Τζαβάρας είπε: «Πράγματι, κύριοι Βουλευτές της Συμπολιτεύσεως, προχωράτε. Προχωράτε, όμως, με μια περπατησιά που έχει πρωτόγνωρα και πρωτοφανή χαρακτηριστικά, αν κρίνω από τη χθεσινή φιέστα, η οποία έλαβε χώρα έξω από το Κοινοβούλιο. Και ασφαλώς, με βάση την αρχή της άτυπης πολιτικής δράσης που έχει υιοθετήσει προ πολλού ο Πρωθυπουργός, είχε σαν αντικείμενο την έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης. Πλην όμως, έγινε εκτός του Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 110 του Συντάγματος ορίζει ότι την ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης την αποφασίζει η Βουλή και όχι ο Πρωθυπουργός. Και δεύτερον, αυτή γίνεται εντός του Κοινοβουλίου.

Και γίνεται εντός του Κοινοβουλίου, κύριοι συνάδελφοι, για έναν απλούστατο λόγο: γιατί στο Κοινοβούλιο αντιπροσωπεύεται όλος ο λαός συνολικά, δηλαδή και η Αντιπολίτευση και η Συμπολίτευση. Και αυτό ακριβώς έχει πολύ μεγάλη αξία. Γιατί αν είναι κάτι, από το οποίο πάσχει αυτό το αμεσοδημοκρατικό προσκλητήριο που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός, είναι ακριβώς η επιθυμία του να εξουδετερώσει από αυτό τον διάλογο την Αντιπολίτευση. Και εδώ βεβαίως αξίζει ιδιαίτερης μνείας η δημοκρατική του ευαισθησία. Γιατί αν είναι κάτι που αξίζει να ζει κανένας σε αυτό που λέγεται δημοκρατικός πολιτισμός, είναι η υποχρέωσή του να σέβεται και να δίνει λόγο στην αντίθετη άποψη. Αυτό το εξασφαλίζει μόνο το Κοινοβούλιο.

Χθες ακούστηκαν χιλιοειπωμένα λόγια, φθαρμένα από τη χρήση. Τα έχουμε ακούσει εδώ και πολλά χρόνια και από άλλα χείλη άλλων Πρωθυπουργών. Και το πιο σημαντικό είναι ότι κάποιες φράσεις από αυτές είναι πολύ μεγάλης ιστορικής σημασίας, όπως αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, ότι ξεκινάει έναν διάλογο με τον λαό, έναν διάλογο για ένα νέο Σύνταγμα, έναν διάλογο που επαναθεμελιώνει τη Δημοκρατία –με πολλά θαυμαστικά – και κυρίως έναν διάλογο που συγκροτεί την πολιτεία, αυτή η προσπάθεια από τον λαό, με τον λαό, για τον λαό. Είναι μια φράση, που όλοι ξέρουμε ότι στις 19 Νοεμβρίου 1863 την είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν. Είναι ο περίφημος λόγος του Γκέτυσμπεργκ, όταν θάβοντας τους πρώτους νεκρούς του Εμφυλίου Πολέμου είπε αυτή την περιώνυμη φράση, ότι η διακυβέρνηση του λαού από τον λαό για τον λαό είναι αυτό που θα πρέπει να μείνει αιώνια.

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να κυβερνάει από τον λαό για τον λαό. Και αυτό, δυστυχώς, όχι μόνο δεν το βλέπουμε, αλλά πολλώ δε μάλλον σήμερα εδώ, απ’ ό,τι άκουσα από τους προλαλήσαντες εκπροσώπους Βουλευτές συναδέλφους της Πλειοψηφίας, κάθε άλλο παρά είναι διαθέσιμοι εντός του Κοινοβουλίου να υλοποιήσουν ως δημοκρατική υποχρέωση αυτό που τότε είπε ο Αβραάμ Λίνκολν, εννοώντας βεβαίως τα πολύ μεγάλα και σπουδαία χαρακτηριστικά που έχει η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και όχι η άμεση δημοκρατία.

Στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, λοιπόν, υπάρχει και η Αντιπολίτευση, η οποία χθες ήταν απούσα. Και για χάρη αυτής της Αντιπολίτευσης είναι που ο νομοθέτης με τη διάταξη του άρθρου 144 του Κανονισμού, με βάση την οποία συζητείται σήμερα αυτή η αίτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αναγνωρίζει στην Αντιπολίτευση το δικαίωμα να ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για να εξεταστεί ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Άρα, ως προς αυτή τη συγκεκριμένη διάταξη όπως αναφέρεται, αλλά και από καταγωγής ιστορικής, καθώς είναι μια διάταξη την οποία την είχε εισηγηθεί ο Μαξ Βέμπερ, κατά τις εργασίες της διαμόρφωσης του τελικού κειμένου του Συντάγματος της Βαϊμάρης –και εκεί βεβαίως αυτή ήταν η φιλοσοφία της διάταξης –σήμερα εδώ καλείστε να δείξετε πόσο δημοκράτες είστε και μάλιστα όταν έχει προηγηθεί κάτι το οποίο για εσάς αποτελεί δέσμευση.

Έχετε ήδη ζητήσει και έχει αποφασίσει η Βουλή να γίνει εξεταστική επιτροπή, προκειμένου να ερευνηθούν τα δύο πρώτα μνημόνια κι εμείς ψηφίσαμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Σήμερα, λοιπόν, γιατί ακριβώς ο ίδιος είναι ο λόγος που επιβάλλει και τη σύσταση της σημερινής εξεταστικής επιτροπής, είστε υποχρεωμένοι, εάν θέλετε να είστε ουσιαστικά δημοκράτες, να την υπερψηφίσετε.

Διαφορετικά, θα συμφωνήσω με τον φίλο μου τον Μάκη τον Μπαλαούρα που προηγουμένως μιλούσε για παραμύθια. Όμως, αυτό το παραμύθι που μας δίνετε την ευκαιρία να ζήσουμε, εσείς ειδικά, εδώ και ενάμιση χρόνο είναι το παραμύθι της ενάρετης κοκκινοσκουφίτσας απέναντι στον κακό γαλάζιο λύκο».
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet