Κώστας Τζαβάρας: Εναντίον της κυβερνητικής απανθρωπιάς προς τα άτομα με αναπηρία η ΝΔ αντιτάσσει το πρόγραμμα «Κανένας στο Περιθώριο»

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

Επίσκεψη στο ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) Πύργου πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, μαζί με τον πρόεδρο Χρ. Γαβρά και μέλη της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ηλείας, όπου συναντήθηκαν και συζήτησαν εκτενώς με τα μέλη του Νομαρχιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Νομού Ηλείας «ΗΛΙΣ» και του Σωματείου Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων Π.Ε. Ηλείας, στο πλαίσιο της δράσης ενίσχυσης δομών κοινωνικής αλληλεγγύης της Ν.Δ. «Κανένας στο Περιθώριο».

Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν την κοινότητα των ατόμων με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους παραμένει αυτό της ισότιμης προσβασιμότητας τους εκτός σπιτιού, όχι μόνο σε σχέση με το  αστικό/οικιστικό περιβάλλον, τις δημόσιες υποδομές και τις μεταφορές, αλλά και σε σχέση με τον δημόσιο βίο, την εργασία, την εκπαίδευση, τα αγαθά και τις υπηρεσίες, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό και την αναψυχή. Η προσβασιμότητα αποτελεί προϋπόθεση ζωτικής σημασίας προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία και προϋποθέτει ότι η πολιτεία έχει φροντίσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε τα μπορούν να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική ζωή.

Στη σημερινή εποχή με την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος  της Ευρώπης, η ανάγκη για την διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Σε μια Ευρώπη όπου 1 στους 10 Ευρωπαίους έχει κάποια μορφή αναπηρίας, είναι υποχρέωση της κοινωνίας και της πολιτείας να συνειδητοποιήσει τις ανάγκες των ατόμων αυτών και να προσαρμοστεί σε αυτές, και όχι το αντίστροφο. Αυτό άλλωστε προστατεύει και επιβάλλει τόσο η Συνθήκη για την Ε.Ε. (Συνθήκη Λισσαβώνας), όσο και η Συνθήκη για την Λειτουργία της Ε.Ε. αλλά και ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της Ένωσης, προστατεύοντας ειδικά τα ΑμεΑ από  διακρίσεις και δεσμεύοντας τα μέλη για την παροχή όλων των διευκολύνσεων που θα τους εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία, την κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση και τη συμμετοχή τους στον κοινοτικό βίο.

Την ίδια προστασία προβλέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης, με αναφορές στον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, όπου προστατεύεται το δικαίωμα των αναπήρων ατόμων στην αυτονομία, στην κοινωνική αποκατάσταση και στη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή. Άλλωστε με το 12ο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, απαγορεύονται οι διακρίσεις, μεταξύ αυτών και η αναπηρία, αναγορεύοντας την απαγόρευση πλέον σε ατομικό δικαίωμα.

Αποτελεί επομένως απαρέγκλιτη προϋπόθεση ανθρωπισμού και υποχρέωση κάθε σοβαρής και ευνομούμενης πολιτείας να  αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα το ζήτημά της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, ειδικά στην Ηλεία, όπου οι μέχρι τώρα προσπάθειες έχουν αποδώσει σχετικά περιορισμένα και φτωχά αποτελέσματα.

Η υπαγωγή του ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) στο Γ. Ν. Ηλείας και η μείωση του προσωπικού, που προσέφερε φυσιοθεραπείες και λογοθεραπείες, αλλά και η διακοπή προγραμμάτων που προσέφεραν επιμόρφωση, απασχόληση και δεξιότητες στα άτομα με αναπηρία, έχουν επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην υποχρέωση όλων μας απέναντι στο δικαίωμα τους για ισότιμη προσβασιμότητα. Ο Κώστας Τζαβάρας, αφού έλαβε σχετικό υπόμνημα με τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία στην Ηλεία, θα καταθέσει άμεσα την Δευτέρα σχετικές ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς, όσο και για τα ζητήματα προσβασιμότητας αλλά και λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ Πύργου.

Η ΝΔ, λειτουργώντας στη βάση της αρχής ότι κανένας δεν πρέπει να τίθεται στο περιθώριο, προωθεί με απόλυτη προτεραιότητα μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύουν τη λειτουργία, τη διαχείριση και χρηματοδότηση και την ανάπτυξη συνεργειών για τις κοινωνικές δομές, υπερνικώντας στεγανά και εμπόδια, προκειμένου να αποκαταστήσει το χαμένο κοινωνικό πρόσωπο της πολιτείας. Η ΝΔ δεν φιλοδοξεί να ισοκατανείμει τη μιζέρια σε όλους, όπως προτιμά ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του. Αντίθετα, θεωρεί ότι η κοινωνική αλληλεγγύη δεν πρέπει να χαρίζεται, δεν μονοπωλείται και δεν υφαρπάζεται, αλλά είναι μια διαρκής προτεραιότητα για τις δυνάμεις που σέβονται τη δημοκρατία την ανθρώπινη αξία και τον πολίτη.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet