Κώστας Τζαβάρας: 5 Ιουλίου 2015-5 Ιουλίου 2016: Σκληρός απολογισμός της αριστερής ελαφρότητας

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τότε που η υπερήφανη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τον τόπο σε μια τυφλή σύγκρουση με την ίδια την Ε.Ε., έχοντας εξαντλήσει κάθε μέσο απειλής για αποχώρηση από αυτή, στα πλαίσια της δήθεν διαπραγμάτευσης που έκανε με τους  δανειστές.

Επέλεξε κάτι που δεν τόλμησε να κάνει πριν από 4 χρόνια ούτε ο αλήστου μνήμης πρωθυπουργός κ. Γ. Ανδρέα Παπανδρέου: προκήρυξε δηλαδή και διεξήγαγε στις 5 Ιουλίου 2015 δημοψήφισμα, που θα μείνει στα συνταγματικά και δημοκρατικά χρονικά του τόπου ως το δημοψήφισμα – οπερέτα.

Επιπλέον θα καταγραφεί στην ιστορία του τόπου και για το γεγονός ότι η ετυμηγορία που εκφράστηκε μέσω αυτού από τον ελληνικό λαό, όχι μόνο δεν ελήφθη υπόψη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑμε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως αιτία για να μας καταδικάσουν οι  ευρωπαίοι εταίροι μας στην επιβολή και την εφαρμογή ενός τρίτου μνημονίου, του σκληρότερου και του οδυνηρότερου από όλα όσα έχει μέχρι σήμερα ζήσει ο τόπος.

Ενός μνημονίου που ποτέ δεν θα είχε χρειαστεί η χώρα να υπομείνει εάν ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, αντί να αγωνίζεται για να αποτινάξει δήθεν τα «μνημονιακά δεσμά», είχε την στοιχειώδη σύνεση να εξακολουθήσει την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, στα πλαίσια τουλάχιστον της αρχής της συνέχεια τους Κράτους.

Το δημοψήφισμα αυτό δεν γκρέμισε μόνο την αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά στοίχισε μια σειρά δυσμενείς επιπτώσεις στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, από τις οποίες η χώρα θα κάνει πολλά χρόνια για να συνέλθει.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για το πόσο μεγάλο είναι το κακό που έχει προκαλέσει στον ελληνικό λαό η ανεπάρκεια, η απερισκεψία, ο φανατισμός και η μικροψυχία αυτών, που δυστυχώς εξακολουθούν να μας κυβερνούν μέχρι και σήμερα.Το συνολικό κόστος για την οικονομία τον ένα αυτό χρόνο υπολογίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανεβάζει το κόστος στα 100 δισεκατομμύρια.

Οι τράπεζες υπέστησαν συνολικές απώλειες που φτάνουν τα 40 δισεκατομμύρια, καθώς χάθηκαν τα 25 δισεκατομμύρια της ανακεφαλαιοποίησης του 2012, το Δημόσιο προχώρησε σε νέο δανεισμό από τον ESM ύψους 6 δισεκατομμυρίων για να τις ανακεφαλαιοποιήσει ξανά, ενώ και οι κάτοχοι μετοχών τραπεζών – μεταξύ αυτών και το Ελληνικό Κράτος – έχασαν 9 δισεκατομμύρια από τη βύθιση των τιμών τους.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες έχαναν ακόμα 4 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ από την μη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (λόγω της διακοπής του προγράμματος στήριξης της χώρας), χρήματα που θα κατευθύνονταν στην αγορά, ενώ άλλα 150 εκατομμύρια χάθηκαν από την απώλεια του προγράμματος φθηνού δανεισμού της ΕΚΤ, του επονομαζόμενου waiver. Και ενώ οι αναλήψεις περιορίζονται στα 420 ευρώ την εβδομάδα, εντούτοις οι καταθέσεις από τον Ιούνιο του 2015 συνεχίζουν να αιμορραγούν, καθώς μειώθηκαν κατά 800 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, η ελληνική οικονομία τον τελευταίο χρόνο έζησε μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 21 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 196 στα 175 δισεκατομμύρια, ενώ η ύφεση έφτασε το 1,3%, παρόλο που μέχρι τέλους του 2014, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η οικονομία είχε ξεπεράσει την ανάκαμψη και είχε εισέλθει στην ανάπτυξη, η οποία με βάση τις εκθέσεις όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών αναμενόταν μετά βεβαιότητας ότι θα έφτανε το 2,3%.

Παράλληλα, το τελευταίο χρόνο η ελληνική ναυτιλία έχασε εισπράξεις 3 δισεκατομμυρίων, λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών, ενώ οι απώλειες στο χρηματιστήριο έφτασαν τα 30 δισεκατομμύρια, με τον δείκτη να πέφτει στις 500 μονάδες. Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 11,7%, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,9% ενώ και η κατανάλωση υποχώρησε κατά 4,3% από τα ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Ο δείκτης ανταγωνιστικότητας της χώρας υποχώρησε κατά 6 θέσεις στην 56η μεταξύ 61 χωρών. Τέλος, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΣΕΕ τον τελευταίο χρόνο μπήκαν 25.990 λουκέτα στην αγορά, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 3.000 οι νέες επιχειρήσεις, από 15.379 πέρυσι ενεγράφησαν φέτος στο ΓΕ.ΜΗ. 12.486 νέες επιχειρήσεις.

Η απροκάλυπτη και ακραία εξαπάτηση ενός ολόκληρου λαού από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, που οδήγησε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, έχει αφήσει ανεπούλωτες πληγές στην οικονομία της χώρας, που θα συνεχίσουν για καιρό να βασανίζουν τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες. Δυστυχώς, οι αριθμοί ούτε ψεύδονται ούτε εξαπατούν. Αποδεικνύουν περίτρανα τα καταστροφικά αποτελέσματα της «περήφανης» διαπραγμάτευσης.

Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί, ότι αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού με τις απατηλές τους υποσχέσεις και τα γλυκά τους λόγια, με την αριστερή τους ηθική και την λαϊκίστικη ρητορεία τους θα έφταναν στο σημείο ένα χρόνο τώρα, κυβερνώντας αυτό τον τόπο, να έχουν προκαλέσει ρεκόρ κοινωνικής δυστυχίας και οικονομικής δυσπραγίας, το οποίο θα αποτελεί το αιώνιο άγος του αριστερού λαϊκισμού.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet