Πλημμυροπαθείς στον κάμπο: Οι σοδειές βούλιαξαν στη λάσπη και οι ελπίδες πνίγονται στην αδιαφορία της Κυβέρνησης

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν για ακόμα μια φορά με έντονες και πολύωρες βροχοπτώσεις το Σάββατο 25 Ιουνίου, άφησαν πίσω τους ολική καταστροφή στις καλλιέργειες του ηλειακού κάμπου, στην περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε η ένταση των φαινομένων και ο όγκος του νερού, που έφτασε τα 60 χιλιοστά ή τους 60 τόνους νερού ανά στρέμμα, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη καταστροφή στις βασικές εποχιακές καλλιέργειες του καρπουζιού, του πεπονιού, της βιομηχανικής τομάτα αλλά και των κηπευτικών, στην αρχή της συγκομιδής, οδηγώντας τους Ηλείους παραγωγούς στην οικονομική καταστροφή.

Αποτελεί πλέον άμεση και επιτακτική προτεραιότητα η καταγραφή και η εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των αγροτών της Ηλείας, οι οποίοι για πολλοστή φορά πλήττονται καταστροφικά λίγο πριν συγκομίσουν την παραγωγή τους. Ειδικά την δεδομένη χρονική, που εξαιτίας αβλεψιών και με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταργήθηκαν με το Ν. 4384/16 διατάξεις σχετικά με τις μετακινήσεις των εργαζομένων του ΕΛΓΑ όλης της χώρας, οφείλει η Διοίκηση του ΕΛΓΑ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βρουν λύση σχετικά με τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ και να δώσουν προτεραιότητα στην καταγραφή και στην έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών των Ηλείων παραγωγών αλλά και στην έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων που αναλογούν.

Ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας προχώρησε στην κατάθεση Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τουςαρμόδιους υπουργούςΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και Οικονομικών,ζητώντας την άμεση έναρξη των καταγραφών των ζημιών των θεομηνιόπληκτων παραγωγών του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης από τον ΕΛΓΑ και την αποστολή των εκτιμητών του Οργανισμού, καθώς και την επίσπευση των αποζημιώσεων.

Επιπλέον, ζητά την προσωρινή αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων των πληγέντων παραγωγών προς ΟΓΑ και την Εφορία και επανέρχεται στο πρόσφατο αίτημά του για την τροποποίηση και επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ  αλλά και στην πρότασή του για την δημιουργία ενός εθνικού Ειδικού Ταμείου για την άμεση αποζημίωση καταστροφών από φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Οφείλει επιτέλους η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εγκαταλείψει το κυνικό και αλαζονικό της πρόσωπο και να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας. Ας πάψει πλέον να αγνοεί ότι η Ηλεία βιώνει αρκετές φορές το χρόνο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση των καταστροφών που αυτή προκαλεί στην αγροτική παραγωγή της.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια υπάρχουν, λείπει η πολιτική βούληση γιατη δημιουργία ενός μηχανισμού για την διαχείριση τέτοιων καταστροφών, με τη συμμετοχή των φορέωντης τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγών, που θα αποζημιώνει άμεσα και θα αποκαθιστά τις ζημιές στην παραγωγή.

Οφείλει η Κυβέρνηση να πάψει να αντιμετωπίζει τους παραγωγούς μόνο ως φορολογικά υποζύγια και να αντιληφθεί ότι βελτίωση του συστήματος της αγροτικής ασφάλειας και αποκατάσταση των στρεβλώσεων και των αδυναμιών του δεν σημαίνει μόνο αύξηση του πλαφόν των ασφαλιστικών εισφορών κατά 166% χωρίς παράλληλα να τροποποιείται ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΕΛΓΑ προς το καλύτερο.

Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. – σύμφωνα με απάντησή της σε πρόσφατη Ερώτηση του Κώστα Τζαβάρα – ότι ο ισχύων Κανονισμός του ΕΛΓΑ «ανταπεξέρχεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά στην αγροτική ασφάλιση των καλλιεργειών» και ότι «εξασφαλίζει την απρόσκοπτη καταβολή των αποζημιώσεων στους Έλληνες αγρότες», από τη στιγμή που το σύνολο των ελλήνων παραγωγών παραπονούνται για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων και ζητούν την τροποποίησή του.Και επιτέλους, ας αντιληφθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στα λόγια δεν γίνεται.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet