Ο Κώστας Τζαβάρας εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016

Στην επίσημη έναρξη του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα «Διάλογος Δικαστών: Αλληλεπιδράσεις εθνικών και διεθνών δικαστηρίων», που πραγματοποιήθηκε χτες στο ξενοδοχείο Caravel, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου, είχε προσκληθεί και παρέστη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας.

Στο διήμερο Συνέδριο που διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου LIBERTAS, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, συμμετέχουν πλήθος ελλήνων και ξένων νομικών εγνωσμένου επιστημονικού κύρους (μεταξύ άλλων οι κκ. Χ. Ροζάκης, Κ. Χρυσόγονος, Α. Μπρεδήμας, Σ. Φλογαΐτης, B. Mathieu, P. Tavernier, X. Magnon), οι οποίοι θα προσεγγίσουν συγκριτικά θέματα αρμοδιότητας, δικαιοδοσίας και οριοθέτησης μεταξύ δικαστηρίων, που εντάσσονται σε διαφορετικές αλλά διασυνδεδεμένες πλέον έννομες τάξεις, την εθνική την ευρωπαϊκή και τη διεθνή.

Κατά την χτεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Π.Παυλόπουλου απηύθυναν κατά σειρά χαιρετισμό ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Π. Παραράς, επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας,ο κ. Εμ. Ρούκουνας, Ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Κ. Μαυριάς πρόεδρος της Ένωσης ΕλλήνωνΣυνταγματολόγων και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ.Κ. Τζαβάρας, ο κ.Ε. Βενιζέλος και η κα Α. Θεοτοκάτου,Πρόεδρος του ΕλεγκτικούΣυνεδρίου.

Στην παρέμβαση του ο Κώστας Τζαβάρας υπογράμμισε την μεγάλη σημασία που έχει ο επιστημονικός διάλογος μεταξύ των ελλήνων δικαστών με τους συναδέλφους τους στις άλλες χώρες της δύσης αλλά και της ανατολής. Ένας διάλογος του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,που τα τελευταία χρόνια τροφοδοτείται από σημαντικές και ρηξικέλευθες αποφάσεις, τόσο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου όσο και του Δικαστηρίου της Ε.Ε. του Λουξεμβούργου.

Δυστυχώς όμως, παρά το γεγονός ότι η ένταξη μας τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και στην Ε.Ε. δημιουργεί την υποχρέωση της ενσωμάτωσης της νομολογίας των ευρωπαϊκών αυτών δικαστηρίων στην εσωτερική – εθνική δικαιική μας τάξη, εντούτοις δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία, ούτε και η ενδεδειγμένη ανταπόκριση των ελλήνων δικαστών σε ένα τόσο σπουδαίο καθήκον.

 «Χαιρετίζοντας εκ μέρους του Προέδρου της Ν.Δ. το 9ο Διεθνές Συνέδριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εκφράζω την ελπίδα και την πίστη ότι από τις ανακοινώσεις του και τα συμπεράσματα αυτής της σπουδαίας επιστημονικής συνάντησης που γίνεται φέτος στην Αθήνα, ωφελημένοι θα είναι οι έλληνες δικαστές και γενικότερα οι έλληνες νομικοί», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τζαβάρας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet