Κώστας Τζαβάρας: Ο νέος ορισμός του «κατ’ επάγγελμα» αγρότη δεν λαμβάνει υπόψη τον αγρότη του μικρού κλήρου και του μικρού εισοδήματος

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016

Στην κατάθεση Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προχώρησε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, μαζί με ακόμα 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,ζητώντας ουσιαστικές διευκρινίσεις σχετικά με τον επανακαθορισμό του «κατ’ επάγγελμα» αγρότη, όπως τον όρισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πρόσφατα ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το άρθρο 65 τουΝ.4389/2016, η Κυβέρνηση προχώρησε σεαυστηροποίηση του ορισμού, ορίζοντας πλέον ως «κατ’ επάγγελμα» αγρότη σωρευτικά αυτόν που «λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του».

Από τον νέο αυτό ορισμό ανακύπτει μία σειρά ζητημάτων, που σχετίζονται με τη πιθανότητα της απώλειας του ορισμού του «κατ’ επάγγελμα» αγρότη, ιδίως για τους μικρούς σε κλήρο και εισοδήματα αγρότες των χωριών, των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών αλλά και τις συνέπειες που θα έχει η απώλεια αυτή στην φορολόγησή τους.

Ο Κώστας Τζαβάρας και οι άλλοι βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να διευκρινίσουν εάν θα χάνουν την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα» αγρότη οι μικροί επαγγελματίες αγρότες των χωριών, των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που αναγκάζονται να κάνουν και μία δεύτερη, ενίοτε εποχιακή δουλειά, για την επιβίωσή τους και τύχει μία χρονιά το εξωγεωργικό τους εισόδημα να υπερβαίνει το αγροτικό, ή το αγροτικό τους εισόδημα υπολείπεται του εξωγεωργικούλόγω  κακής σοδειάς, ακαρπίας ή καταστροφής από καιρικά φαινόμενα.

Επιπλέον, τίθεται όμοια ζήτημα με τους επαγγελματίες αγρότες που καλλιεργούν ελαιόδεντρα ή άλλα οπωροφόρα δένδρα, τα οποία αποδίδουν εισόδημα χρόνο παρά χρόνο, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να είναι κυμαινόμενο.

Αντίστοιχα οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν εάν η απώλεια του χαρακτηρισμού ως «κατ’ επάγγελμα» αγρότη θα έχει επιπτώσεις στα προνόμια, που είχε μέχρι σήμερα, όπως για παράδειγμα τις επιδοτήσεις του Πυλώνα Ι της ΚΑΠ,τη συμμετοχή του στα προγράμματα του Πυλώνα ΙΙ, της χρήσης νερού, την ασφάλιση και το βιβλιάριο υγείας του ΟΓΑ,αλλά και να προσδιορίσουν εάν ως αγροτικό εισόδημα λογίζεται το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα και τι επιδράσεις θα έχει η απώλεια της ιδιότητας στα δικαιούμενα αφορολόγητα όρια.

Αν αληθεύουν οι εκτιμήσεις πρόσφατου δημοσιεύματος της εφημερίδας «Αυγή» ότι οι «κατ’ επάγγελμα» αγρότες ανέρχονται στους 275.000, επί συνόλου 750.000 περίπου που υποβάλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης ετησίως, τότε καθίσταται αντιληπτό ότι τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση και η επιβίωση του νέου ασφαλιστικού υπερταμείου, εκτός αν οι κυβερνητικοί «εγκέφαλοι» επεξεργάζονται νέο σχέδιο φοροεπιδρομής, που θα υποχρεώνει σε καταβολή αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών και όσους χάσουν την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα» αγρότη.

Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία σε κανέναν παραγωγό για τα ψέματα και την εξαπάτηση που υπέστησαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά. Μετά την φορολογική επιδρομή, την κατάργηση του ΟΓΑ και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του ΦΠΑ στα εφόδια και τους άλλους έμμεσους φόρους, ήρθε πλέον η ώρα η «πρώτη φορά Αριστερά» Κυβέρνηση να οδηγήσει στην εξαφάνιση τον πρωτογενή τομέα και μάλιστα με οριζόντιο τρόπο.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet