Κώστας Τζαβάρας:Στις ελληνικές καλένδες στέλνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα υποθηκοφυλακεία μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα της Ηλείας.

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων το πρόβλημα της λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων της Ηλείας, με την απάντηση που έδωσε σε Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του βουλευτή Ηλείας και πρώην υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα. Μια απάντηση γενικόλογη, που αποδεικνύει στην πράξη την έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για την επίλυση αυτής της σοβαρής δυσλειτουργίας στην οικονομική ζωή της Ηλείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 400 υποθηκοφυλακεία (εκ των οποίων μόνο 17 έμμισθα) αριθμός δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις ανάγκες. Επιπλέον, η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην αγορά ακινήτων, έχει μειώσει σημαντικά και τις αντίστοιχες πράξεις στα υποθηκοφυλακεία της χώρας, μειώνοντας τα έσοδα στους άμισθους υποθηκοφύλακες και καθιστώντας αρκετά από αυτά οικονομικά μη βιώσιμα και επομένως μη θελκτικά, όταν πρόκειται για την κάλυψη των κενών θέσεων υποθηκοφυλάκων.

Το υπουργείο σημειώνει ότι με την ολοκλήρωση του θεσμού του Εθνικού Κτηματολογίου έως το 2020 το σύνολο των υποθηκοφυλακείων θα καταργηθεί και θα συσταθούν αντίστοιχα 18 Κτηματολογικά Γραφεία σε όλη την επικράτεια. Σε αυτό το πλαίσιοη πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση τον Ιούνιο του 2015 Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αναλάμβανε την εξέταση περιπτώσεων συγχώνευσης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείωνσε όλη την Ελλάδα.

Δυστυχώς, όπως παραδέχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην απάντησή του επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως για την αντιμετώπιση των κλειστών υποθηκοφυλακείων στην Ηλεία. Τίποτα παραπάνω από συνεννοήσεις με συναρμόδιους φορείς «για την κατάρτιση σχεδίου εξορθολογισμού της λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση για το σύνολο αυτών».

Συνεννοήσεις που μέχρι σήμερα δεν έχουν συνεισφέρει τίποτα απολύτως στην επίλυση του προβλήματος και έχουν ως μόνο αποτέλεσμα την συνέχιση της ταλαιπωρίας των πολιτών και των επιχειρηματιών της Ηλείας,στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους. Για να μην μιλήσουμε για την απώλεια δημοσίων εσόδων, σε μια εποχή που η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει επιδοθεί σε πραγματικό «κυνήγι» φόρων από όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Επιπλέον, όπως ρητά αναφέρει στην απάντησή του το υπουργείο, ηπεριβόητη σχετική Ειδική Επιτροπή δεν έχει ως τώρα προβεί σε εξέταση συγχωνεύσεων, καθιστώντας την προφανώς ανενεργή, ενώ ούτε λόγος γίνεται για προκήρυξη των κενών θέσεων.

Για άλλη μια φορά τα προβλήματα της Ηλείας παραπέμπονται προς επίλυση στο άγνωστο μέλλον, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδρανεί και αδιαφορεί επιδεικτικά, προτιμώντας να μεταφέρει το πρόβλημα που η ίδια υποχρεούται να λύσει στην τοπική κοινωνία. Μόνο που τώρα για την αδράνειά της και για την ακυβερνησία που έχει προκαλέσει στον τόπο δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν άλλο παρά μόνο τον εαυτό της.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet