Κώστας Τζαβάρας:Με απλή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αλλάζει ο αναχρονιστικός Κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α.

Παρασκευή, 13 Μαϊου 2016

Η αδυναμία του ΕΛ.Γ.Α. να αποζημιώσει τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσε στην ανθοφορία της ελιάς η πρόσφατη χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου, όπως πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο της Ηλείας, αποκάλυψε για μια ακόμα φορά τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, την έλλειψη οργάνωσης αλλά και την αδιαφορίατης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον πρωτογενή τομέα της χώρας και τους έλληνες παραγωγούς.

Όπως ορίζεται στο άρθρο 6, παράγραφος Α4 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α., δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές που προκαλούνται από τα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια – πλην του παγετού – στα καρποφόρα δέντρα πριν το δέσιμο του καρπού. Ειδικά για την ελιά προβλέπεται ότι δεν παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη από τις 10 Φλεβάρη και ουσιαστικά έως το δέσιμο του καρπού στα δέντρα.

Με βάση τις διατάξεις αυτές το κρίσιμο στάδιο της ανθοφορίας της ελιάς, από το οποίο εξαρτάται η καρποφορία της, δεν καλύπτεται από καιρικές καταστροφές, παρά μόνο από τον παγετό, όπως προβλέπει η παράγραφος Α5 του ίδιου άρθρου. Αποτελεί τουλάχιστον αντίφαση ο ίδιος Κανονισμός να προβλέπει την προστασία και αποζημίωση της ανθοφορίας της ελιάς από μια συγκεκριμένη καταστροφή, τον παγετό και παράλληλα να μην περιλαμβάνει όλες τις άλλες πιθανές περιπτώσεις, όπως το χαλάζι.

Σημειώνεται ότι ο υφιστάμενος Κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α. ισχύει από το 2011, με την 157502 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1668/Β’/27.07.2011)και μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα χρονική στιγμή με νεώτερη υπουργική απόφαση. Επομένως δεν απαιτεί καμία τροπολογία ή νομοθετική ρύθμιση, παρά μόνο την βούληση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αφουγκραστεί τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, όπως πολλές φορές με ερωτήσεις του έχει επισημάνει ο Κώστας Τζαβάρας

.Ήδη το 2014 η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, δια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε πληροφορήσει τη Βουλή, ότι στις αρχές του 2015 θα ετίθετο σε εφαρμογή ο νέος επικαιροποιημένος Κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος είχε συνταχθεί με όχημα την αναλογιστική μελέτη του οργανισμού και θα συμπληρωνόταν και με το Ο.Σ.Δ.Ε. του 2015, προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσο τις αδικίες στις αποζημιώσεις όσο και τις νέες συνθήκες. Αντίθετα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά το γεγονός ότι βρήκε έτοιμες τις απαιτούμενες αλλαγές και δια του υπουργού κ. Αποστόλου και του διοικητή του ΕΛ.Γ.Α. δήλωνε ότι θα αλλάξει άμεσα ο Κανονισμός, 18 μήνες μετά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας κατέθεσε Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να πληροφορηθεί πότε προτίθεται να αλλάξει ο υπουργός τη σχετική απόφαση του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. και αν αυτή θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την ασφαλιστική κάλυψη της ανθοφορίας των καρποφόρων δέντρων και ειδικά της ελιάς από καιρικές καταστροφές πέραν του παγετού. Επιπλέον ζητά να πληροφορηθεί τι άλλες αλλαγές προτίθεται το υπουργείο να συμπεριλάβει στον Κανονισμό και ειδικά για τα εντομολογικά και βακτηριολογικά αίτια καταστροφών αλλά και την δυνατότητα κλιμακωτής ασφάλισης των παραγωγών.  

Η ασφαλιστική προστασία της παραγωγής και του κεφαλαίου, φυτικού και ζωικού, των ελλήνων παραγωγών είναι σοβαρή υπόθεση, που δεν πρέπει να λειτουργεί απλά με εισπρακτικά κριτήρια. Ας πάψει επιτέλους η Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ως φορολογικά υποζύγια και ας τους δώσει τα εργαλεία εκείνα που χρειάζονται προκειμένου να προστατεύσουν την παραγωγή και το εισόδημά τους. Ο εκσυγχρονισμός του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α. είναι μονόδρομος για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,το οποίο οφείλει άμεσα να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet