Κώστας Τζαβάρας:Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βάζει μπροστά τους δικαστές και τους εισαγγελείς για να λύσει τα προβλήματα των υποθηκοφυλακείων της χώρας

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Η αδιαφορία απέναντι στα προβλήματα της Ηλείας αποτελεί τελικά προνομιακό πεδίο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα εδώ και 10 μήνες κλειστά υποθηκοφυλακεία Πύργου, Αμαλιάδας, Λεχαινών και Βάρδας αποδεικνύουν στην πράξη το μηδαμινό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά και για την τοπική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την σκληρά δοκιμαζόμενη κτηματαγορά.

Παρά τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις φορέων της Ηλείας, παρά τα συνεχή δημοσιεύματα και την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, καμία απολύτως πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί, με αποτέλεσμα το δεκάμηνο κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων να πλήττει ουσιαστικά τη πραγματική οικονομία και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, δύο τομείς για τους οποίους η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιδεικνύει ιδεολογική αδιαφορία.

Είναι αδιανόητο να κωφεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση στην αδυναμία των πολιτών να προστατεύσουν και να διαχειριστούν τα εμπράγματα δικαιώματά τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι εγκληματικό να χάνονται δημόσια έσοδα από τις συναλλαγές της έγγειας ιδιοκτησίας.

Η ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της κάλυψης των κενών στα υποθηκοφυλακεία της Ηλείας δεν μπορεί να δοθεί μέσω της μετακύλισης του βάρους της λειτουργίας τους στους συμβολαιογράφους, που αγωνίζονται μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον να διατηρήσουν το επάγγελμά τους και να επιβιώσουν. Μια μετακύλιση που λειτουργεί καταναγκαστικά και εν τέλει τείνει να καταστεί μόνιμη, με δεδομένη τη δυσκολία εύρεσης μόνιμου υποθηκοφύλακα.

Ούτε όμοια μπορεί η Κυβέρνηση να βάζει μπροστά τους δικαστές και τους εισαγγελείς για να λύσει τα προβλήματα των υποθηκοφυλακείων της χώρας ή να νομοθετεί τροποποιήσεις του Οργανισμού Υποθηκοφυλακείων που επιτρέπουν την αναπλήρωση του αναπληρωτή! Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων, την πιθανότητα συγχωνεύσεων όμορων υποθηκοφυλακείων με την ανάλογη προστασία των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτά καιτην μετατροπή τους σε έμμισθα, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα σε αυτό το κομμάτι της οικονομικής ζωής του νομού μας και να αποκατασταθεί η παροχή υπηρεσίας που οφείλει το Κράτος στους πολίτες της Ηλείας.

Με αφορμή το πρόσφατο έγγραφο του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης  προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφορικά με τα υποθηκοφυλακεία του Δήμου, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας κατέθεσε Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ζητώντας να πληροφορηθεί τι προτίθεται να πράξει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο για την ουσιαστική θεραπεία του προβλήματος, με δεδομένο το χρονικό διάστημα που παραμένουν κλειστά τα υποθηκοφυλακεία του νομού.

Φτάνουν πια οι κενές υποσχέσεις, πλέον η κατάσταση στην Ηλεία δεν χρειάζεται άλλα ευχολόγια ή ομάδες εργασίες, χρειάζεται άμεσα ενέργειες που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των συναλλαγών της κτηματαγοράς, θα αποφέρουν έσοδα στο κράτος και θα εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας του προσωπικού. Αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει την λειτουργία των κλειστών υποθηκοφυλακείων του νομού με λύσεις άμεσες, βιώσιμες και ουσιαστικές και όχι να κωλυσιεργεί άλλο, μετακυλώντας το βάρος της ευθύνης στους δικαστές ή τους συμβολαιογράφους.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet