Κώστας Τζαβάρας: Φέρνετε την εξεταστική για να θεατροποιήσετε την πολιτική ζωή, να καλύψετε τη δύσκολη πραγματικότητα που περνάει ο τόπος.

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Στην προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να θεατροποιήσει την πολιτική ζωή και να τραβήξει την προσοχή του λαού από τα βαρύτατα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που η ίδια φέρνει, εστίασε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας των δανειοδοτήσεων των κομμάτων και των ΜΜΕ. Αναλυτικά ο Κώστας Τζαβάρας είπε:

«Πράγματι, είναι καταπληκτικό να φέρνετε σήμερα αίτηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα τη διερεύνηση της νομιμότητας των δανειακών συμβάσεων των πολιτικών κομμάτων και των επιχειρήσεων, που είναι φορείς μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και είναι καταπληκτικό, γιατί ενώ θα μπορούσε κανείς να πει ότι κόπτεστε για τη νομιμότητα ενεργειών, οι οποίες βεβαίως δεν αποτελούν αντικείμενο του δημόσιου βίου, δεν αποτελούν εκδηλώσεις μιας συμπεριφοράς στη δημόσια σφαίρα, αλλά είναι πράξεις και συναλλαγές του ιδιωτικού τομέα, είναι, πάνω απ’ όλα όμως, προβληματικό, γιατί δεν ενδιαφερθήκατε να δείτε αν είναι νόμιμη η αίτηση που κάνετε.

Για να είναι νόμιμη η σύσταση αυτής της Επιτροπής, για να συμβαδίζει με αυτά που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής ταυτόχρονα να είναι και ζήτημα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Βουλής. Γιατί, με βάση τη διάταξη του άρθρου 68 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 144 του Κανονισμού της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή είναι ένα κοινοβουλευτικό σώμα που αναλαμβάνει να ερευνήσει, να συλλέξει τις αναγκαίες πληροφορίες που απαιτούνται, για να προπαρασκευάσει μια απόφαση της Ολομέλειας, όχι να έχει διαφορετικές αρμοδιότητες ή περισσότερες αρμοδιότητες απ’ αυτές που έχει η Βουλή.

Με βάση, λοιπόν, το Σύνταγμα, οι αρμοδιότητες της Βουλής είναι δύο: η ψήφιση των νόμων και η άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, στα πλαίσια του οποίου εισάγεται αυτή η συζήτηση, είναι έλεγχος που ασκείται από τη Βουλή στη Κυβέρνηση. Και ερωτάται τώρα μετ’ εκπλήξεως ο κάθε καλόπιστος αποδέκτης του αιτήματός σας: Μα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το τραπεζικό σύστημα, είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου; Είναι κυβερνητικές μονάδες λειτουργίας του πολιτεύματος;

Κανείς, ασφαλώς, δεν έχει ασχοληθεί με το ζήτημα και είναι τόσο πρόχειρο και το γλωσσικό όσο και το νοηματικό επίπεδο, στο οποίο εκφέρεται η συγκεκριμένη αίτηση ως λόγος, που απλώς θα αναφέρω αυτό το πολύ ενδιαφέρον ως φράση «για τις ανύπαρκτες ή τις εικοτολογικές εξασφαλίσεις των δανειζομένων προς τους δανειστές». Το «εικοτολογικές» ειλικρινά είναι κάτι που εκπλήσσει και ουσιαστικά παραπέμπει στον τρόπο με τον οποίο εννοείτε το Σύνταγμα. Ουσιαστικά δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να προδίδετε με αυτήν την αίτηση την αδυναμία σας να χωρέσετε και να λειτουργήσετε στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Έχετε την τάση να υιοθετείτε επί δεκατέσσερις μήνες τώρα την αρχή της άτυπης πολιτικής δράσης. Δεν αισθάνεστε καλά, όταν είστε υποχρεωμένοι να ενεργήσετε κάτω από την επίδραση και την επικράτεια των κανόνων, των νόμων. Αυτό, άλλωστε, δείχνει και το γεγονός ότι μονίμως προσπαθείτε και την περιβόητη ηρωική διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση να τις «στριμώξετε» ασφυκτικά σε ιστορικές συνθήκες τέτοιες, που μόνο η πολιτική λύση να αποτελεί διέξοδο.

Αυτό έκανε ο Πρωθυπουργός τώρα, αυτό έκανε και πριν από μερικούς μήνες το καλοκαίρι. Μα, έτσι όμως δεν λειτουργείτε δημοκρατικά. Μα, έτσι όμως, αντί να δημιουργείτε πραγματικά κάτι που χρειάζεται ο τόπος για να πάει μπροστά, κάτι καινούργιο, το μόνο που κάνετε είναι να εμφανίζεστε ως οι απολογητές ενός νεοπαλαιοκομματικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας.  

Γιατί αυτά που βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουν δεν είναι τίποτε άλλο από την ανανέωση του πιο παλαιού παρελθόντος αυτού του τόπου, που εμείς τουλάχιστον με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με τις στάσεις που τηρούμε απέναντι στον δανεισμό του κόμματός μας, έχουμε ήδη αποδείξει ότι και γνωρίζουμε να λειτουργούμε μέσα σε αυτό το σύστημα των περιορισμών που δικαιολογημένα υπάρχει αλλά κυρίως και να σεβόμαστε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι υποχρεωμένος να ζει ο ελληνικός λαός.

Γι’ αυτό, κύριοι συνάδελφοι, δεν χρειαζόταν να κάνετε καμία μα καμία αίτηση για να ελέγξετε τη νομιμότητα. Άλλωστε, θα είναι ένας τραγέλαφος η λειτουργία αυτής της εξεταστικής επιτροπής, αφού θα κληθούν Βουλευτές, οι οποίοι προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με ελέγχους δανειακών συμβάσεων, με νομιμότητες, με ισάξια, με κανονιστικές πράξεις και αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, να γνωμοδοτούν κάθε μέρα, να περιέρχονται στα κανάλια και να λένε οτιδήποτε.

Άκουσα προηγουμένως τον φίλο μου τον κ. Μπαλαούρα, που πράγματι για αυτόν η σημερινή συζήτηση στη Βουλή ήταν η αφορμή για να μας πει χίλια δύο άλλα πράγματα, εκτός από το θέμα για το οποίο συζητούμε.
Σέβομαι την άποψη του οποιουδήποτε συναδέλφου, αλλά αυτό που θέλω να σας καλέσω να κάνετε είναι εκείνο που προκύπτει από αυτή την εναγώνια πρόσκληση που είχε κάνει στις αρχές ή στα μέσα της Γαλλικής Επανάστασης – πρέπει να ήταν το 1771 – ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, όταν ήταν έγκλειστος στο περίφημο αυτό φρούριο,προς τους Γάλλους: «Γάλλοι, κάντε ακόμη μια προσπάθεια εάν θέλετε να είστε δημοκράτες».

Το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς, κύριοι συνάδελφοι. Πρέπει να μας πείσετε ότι θέλετε να είστε δημοκράτες και να λειτουργείτε με σεβασμό στους κανόνες του Συντάγματος και του Κανονισμού, γιατί εμείς δεν έχουμε κανέναν, μα κανέναν λόγο να πούμε «όχι» στην αίτηση που σήμερα φέρνετε.Αλλά τη φέρνετε μόνο και μόνο γιατί έχετε τη διάθεση να θεατροποιήσετε την πολιτική ζωή, να καλύψετε τη δύσκολη πραγματικότητα που περνάει ο τόπος με ένα επικοινωνιακό έργο που σκηνοθέτες είσαστε εσείς οι ίδιοι και μάλιστα ασύνταχτα και ανορθόγραφα».
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet