Κώστας Τζαβάρας: Η ιδεοληψία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύει το αναπτυξιακό μέλλον του παράλιου μετώπου της νότιας Ηλείας

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

Προκατειλημμένος και χωρίς διάθεση να συζητήσει το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο αποδείχθηκε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νομό μας, βάζοντας ταφόπλακα σε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη της νότιας Ηλείας.

Αρνούμενος ουσιαστικά να απαντήσει στις ανησυχίες των φορέων και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης απέδειξε στην πράξη την ιδεοληψία που οδηγεί τις αποφάσεις αυτής της Κυβέρνησης. Μια ιδεοληψία που δεσμεύει την ιδιοκτησία και καταδικάζει τους κατοίκους της νότιας Ηλείας, μιας περιοχής με μικρό κλήρο, στην αδυναμία αξιοποίησής της.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταδείχθηκε πολλές φορές κατά την διάρκεια της συζήτησης, οδηγεί ουσιαστικά σε δέσμευση κάθε προσπάθειας ανάπτυξης της περιοχής και σε τροχοπέδη όλων των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, ο κ. Τσιρώνης αρκέστηκε σε ευχολόγια και αυθαίρετες διαπιστώσεις, χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις αντιδράσεις των ανθρώπων που επί χρόνια ζυμώνονται με την περιοχή του Κυπαρισσιακού και έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του.

Καμία απάντηση δεν έδωσε για το προβληματικό περιεχόμενο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, για τα καταφανή λάθη που εμπεριέχονται σε αυτή αλλά και για τους σαφείς περιορισμούς που το ίδιο το ΣτΕ έχει περιγράψει σαν υποχρεωτικούς σε όποια περιοχή χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο. Το μόνο επιχείρημα του ήταν ότι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη έχει παραληφθεί, έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. και πλέον οφείλουμε να την τηρήσουμε!

Προτίμησε ο κ. Τσιρώνης να αγνοήσει ακόμα και τα έγγραφα του Δασαρχείου Ολυμπίας, μιας δημόσιας αρχής, τα οποία ήδη από το 2014 συμφωνούν με όσα καταγράφουν πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ότι στην υπό προστασία περιοχή δεν υπάρχουν τα δάση κουκουναριάς που βλέπει η Ε.Π.Μ. – παρά μόνο στον Καϊάφα-Δάσος Στροφυλιάς – δεν υπάρχουν εκτεταμένα λιβάδια posidonia παρά μόνο κάτω από το βουνό του Κατάκολου, δεν υπάρχουν κινούμενες αμμοθίνες στην ακτογραμμή, δεν υπάρχουν θίνες των παραλίων με juniperusspp. και Euphorbiaterracina, οι δε αμμοθίνες είναι σταθερές τα τελευταία 100 χρόνια και η περιοχή του Κυπαρισσιακού χαρακτηρίζεται ως μικροπαλιρροιακή. Τέλος, ακόμα και από την ίδια την Ε.Π.Μ. η ωοτοκία της χελώνας caretta-caretta χαρακτηρίζεται διάχυτη στην περιοχή της Ηλείας, αναιρώντας κάθε λόγο για ιδιαίτερη και αυστηρότερη προστασία.

Καλούμαστε επομένως να δεσμεύσουμε απολύτως 85.000 στρέμματα πολύτιμης παραθαλάσσιας γης χωρίς ουσιαστικά να έχουμε τα πραγματικά δεδομένα που απαιτεί ο νόμος και η κοινωνία της περιοχής. Πριν από έναν ακριβώς χρόνο σημείωνα με δημόσια παρέμβασή μου ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει χρόνο παρά να προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη μία νέας μελέτης, που θα αποτύπωνε με ακρίβεια την περιβαλλοντική ταυτότητα της περιοχής της Νότιας Ηλείας, ώστε με ρεαλισμό, χωρίς υπερβολές, σκοπιμότητες και μονομέρεια, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του φυσικού τοπίου στην περιοχή, χωρίς μεθοδεύσεις και επικίνδυνα παιχνίδια καλοθελητών, χωρίς αστυνομικά μέτρα αυθαίρετου περιορισμού της ιδιοκτησίας, που μόνο κοινωνική αναταραχή και επιπλοκές θα προκαλέσουν.

Αντ’ αυτού χάθηκε πολύτιμος χρόνος, όπως σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που ταλανίζουν την χώρα και τώρα, με το φόβητρο των πιθανών ευρωπαϊκών προστίμων που όμως απορρέουν από την διαχείριση των περιοχών Natura της Μεσσηνίας, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κομίζει ένα Προεδρικό Διάταγμα με ένα εκβιαστικό δίλλημα για την κοινωνία του νομού μας. Ένα διάταγμα που όπως αρέσκονται να λένε οι εμπνευστές του εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή μιας και βασίζεται επάνω στην γνωμοδότηση του ΣτΕ, ένα διάταγμα που κατ΄ αυτούς θα αυξήσει τις αξίες των ακινήτων στην περιοχή και θα επιτρέπει και τη δόμηση με κατάτμηση 20 ή ίσως και 10 στρεμμάτων.

Αρκεί όμως μια προσεκτική ανάγνωση της γνωμοδότησης για να καταλάβουμε χωρίς να κινδυνολογούμε τι σημαίνει για το ΣτΕ ο χαρακτηρισμός ως Εθνικό Πάρκο. Τίποτα λιγότερο από την ολική απαγόρευση κάθε δραστηριότητας και δόμησης, την απαγόρευση της αξιοποίησης των δημοσίων εκτάσεων, την απαγόρευση κάθε αναπτυξιακού έργου, μικρού ή μεγάλου, που δεν θα συνάδει με τους στόχους προστασίας του Πάρκου (παράγραφος 14). Ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Τσιρώνης και οι συνοδοιπόροι του ότι δεν γίνεται να υποθηκεύεται το μέλλον του παράλιου μετώπου της νότιας Ηλείας με μόνο κριτήριο μια απολύτως λανθασμένη περιβαλλοντική μελέτη, ας  καταλάβουν επιτέλους οι κυβερνώντες ότι οδηγούν στην ερήμωση της περιοχής και στην καταχρηστική δέσμευση των περιουσιών των κατοίκων της.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet