Κώστας Τζαβάρας: Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε με τέτοιο περίοπτο τρόπο ανάμειξη της εκτελεστικής εξουσίας στις υποθέσεις της δικαστικής εξουσίας.

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016

Για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή μίλησε ο βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, προσκεκλημένος του Παύλου Τσίμα και της εκπομπής «Ημερολόγιο» στο ραδιόφωνο του Σκάι. Όπως σημείωσε ο Κώστας Τζαβάρας ήταν εντυπωσιακή η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να κατακεραυνώσει την πρώην κυβέρνηση της ΝΔ με μια σειρά«περιπτώσεων διαπλοκής» με τη Δικαιοσύνη, απαριθμώντας ουσιαστικά 13 νομοθετικές παρεμβάσεις.

Προφανώς ο Πρωθυπουργός δεν αγνοεί ότι δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει αθέμιτη νομοθετική παρέμβαση σε κάποιο τομέα της κοινωνικής ή της οικονομικής ζωής γιατί πολύ απλά ο νόμος αποτυπώνει την συγκεκριμένη στιγμή που ψηφίζεται έναν συγκεκριμένο συσχετισμό πολιτικής δύναμης, που την έχει επικυρώσει με τις εκλογές ο κυρίαρχος λαός. Επομένως δεν μπορεί το αποτέλεσμα αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας να το χρησιμοποιεί ένας πρωθυπουργός για να συκοφαντεί, να προσβάλει ή να μειώνει με τον οποιοδήποτε τρόπο την αξία διακυβέρνησης του τόπου από μια άλλη πολιτική δύναμη.

Δύο διαφορετικές αντιλήψεις αναφορικά με τη Δικαιοσύνη επικρατούν στη Κυβέρνηση

Από την συζήτηση έγινε εμφανές ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τον τρόπο που πρέπει η Κυβέρνηση να υπηρετεί τα ζητήματα που έχουν σχέση με την λειτουργία της Δικαιοσύνης. Από την μία πλευρά είχαμε τον κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος ήταν τυπικά και ουσιαστικά περιορισμένος στην αυστηρή και συνταγματικά αποδεκτή και κατοχυρωμένη έννοια της διάκρισης των εξουσιών ως οργανωτική βάση του πολιτεύματος, η οποία απαγορεύει στον οποιοδήποτε υπουργό να επεμβαίνει, να έχει γνώμη να έχει άποψη να εκφράζει ακόμα και νομική θέση, για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα δικαστικά όργανα στην διαχείριση των υποθέσεων, που τους έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα και τους νόμους. Ενώ από την άλλη πλευρά,υπάρχει η άποψη του κ. Παπαγγελόπουλου, ότι η Δικαιοσύνη ναι μεν είναι ανεξάρτητη, αλλά εάν κατά την γνώμη μας δημιουργούνται υπόνοιες ότι δεν είναι τόσο ανεξάρτητη είμαστε υποχρεωμένοι να την ανεξαρτητοποιήσουμε κατά τον τρόπο που εμείς πιστεύουμε ότι είναι σωστό.

Αυτή είναι και η πηγή όλης αυτής της ιστορίαςτων συζητήσεων, οι οποίες κατά τον Κώστα Τζαβάρα σαφώς και συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Γιατί όταν ένας υπουργός σε μια συζήτηση που έχει με έναν δικαστικό λειτουργό, τη στιγμή που αυτός ο δικαστικός λειτουργός χειρίζεται μια συγκεκριμένη υπόθεση, του λέει μια νομική γνώμη,είναι βέβαιο ότι τελικά αυτή η νομική γνώμη ενέχει μέσα της το στοιχείο της εντολής ή της επιταγής,ενέχει την υποβολή μιας συγκεκριμένης τακτικής στην διαχείριση της συγκεκριμένης υποθέσεως.

Πρέπει να κληθούν και άλλα πρόσωπα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή

Αναφορικά με την ακρόαση των κυρίων Παρασκευόπουλου και Παπαγγελόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο Κώστας Τζαβάρας εκτίμησε ότι δεν θα τελειώσουμε γρήγορα με αυτή την ιστορία. Είναι απαραίτητο να κληθούν και άλλα πρόσωπα, προφανώς γιατί πρέπει να αποκτήσει η Επιτροπή μια σαφή και εποπτική γνώση αυτών που «θρυλούνται» ότι έγιναν. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Δικαιοσύνη είναι ο πιο ευαίσθητος τομέας του Κράτους. Και αυτό που συμβαίνει σήμερα ουσιαστικά αλλάζει τους «όρους του παιχνιδιού» στις σχέσεις μεταξύ πολιτικής εξουσίας και δικαστικής εξουσίας.

Γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε με τέτοιο περίοπτο τρόπο μια ανάμειξη της εκτελεστικής εξουσίας στις υποθέσεις της δικαστικής, έστω και αν αυτή γίνεται όπως λέει ο κ. Παπαγγελόπουλος με «καλές προθέσεις». Πλέον, ήρθε η ώρα να τεθεί σε δημόσια συζήτηση το μεγάλο ζήτημα του ποια Δικαιοσύνη θέλουμε σήμερα ή τουλάχιστον μετά την κρίση στην Ελλάδα. Για αυτό τον λόγο ο Τομέας Δικαιοσύνης της ΝΔ αποφάσισε να ξεκινήσει έναν «Εθνικό Διάλογο για την Δικαιοσύνη», με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για το τι ακριβώς πρέπει να συμβεί επιτέλους σε αυτό τον τόπο με την ουσιαστική δικαιοσύνη, γιατί γι’ αυτό το πράγμα δεν μιλάει κανείς.

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αφορά το φρόνημα των Δικαστών

Στην ερώτηση του Π. Τσίμα αν το σύστημα της επιλογής της Δικαστικής ηγεσίας από το εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο αποτελεί μέρος του προβλήματος, ο Κώστας Τζαβάρας παρατήρησε ότι αυτό ανάγεται στο γεγονός ότι με βάση το άρθρο 1 του Συντάγματος όλες οι εξουσίες πρέπει να πηγάζουν από τον λαό. Η μόνη εξουσία από τις τρεις που δεν κατάγεται από την βούληση του λαού είναι η δικαστική. Επομένως με την υφιστάμενη συνταγματική διαδικασία εκλογής ουσιαστικά η Κυβέρνηση, έχοντας την εμπιστοσύνη της εκλεγμένης από το Λαό Βουλής, μεταγγίζει δημοκρατική νομιμοποίηση στη Δικαιοσύνη.

Προκειμένου να περιοριστούνοι αυθαιρεσίες, σε μια μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Κώστας Τζαβάρας προτείνει περιορίζεται η επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου μεταξύ ενός μικρού αριθμού υποψηφίων, που θα τους έχει επιλέξει εκτός βέβαια από τις ολομέλειες των δικαστηρίων και ένα αντιπροσωπευτικό εκλεκτορικό σώμα. Έτσι οι επιταγές του Συντάγματος ικανοποιούνται πλήρως και δεν αφήνεται περιθώριο για αυθαιρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση να μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι μια υπόθεση που κυρίως αφορά το φρόνημα των δικαστών και άρα φορείς της υπεράσπισης αυτής της ιδιότητας της Δικαιοσύνης είναι οι ίδιοι οι δικαστές. Υποχωρητικοί δικαστές δημιουργούν ζητήματα ανεξαρτησίας. Και ναενθυμούμαστε μια πολύ σοφή ρήση ενός πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, ο οποίος έλεγε ότι αν θέλουμε να έχουμε δικαιοσύνη ζώσα θα πρέπει να την αφήσουμε ήσυχη. Αυτό πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι οι πολιτικοί να προσανατολιζόμαστε.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet